Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε το εβδομαδιαίο μας συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή. Το ετοιμάζουμε από την Παρασκευή ώστε να έχουμε όλον τον χρόνο να προμηθευτούμε τα υλικά μας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Αυτή την εβδομάδα, 11-17/3, είναι της Τυρινής, που τη λένε και Μακαρονού, οπότε κινηθήκαμε ανάλογα: με μακαρόνια, τυριά και αυγά.
Δευτέρα – Τα φουρνιστά κοχύλια της Τυρινής με μανιτάρια και τυριά
Ξεκινάμε την εβδομάδα με μια λιχούδικη και χορταστική μακαρονάδα. Φουρνιστά κοχύλια με εκλεκτά ελληνικά τυριά, όπως πικάντικο κεφαλοτύρι, φρέσκια μυζήθρα και βουτυράτο κασέρι.
Τρίτη – Σουπιές με ρύζι μικρασιάτικες
Οι σουπιές με ρύζι, λίγη κανέλα, σκόρδο και ντοματένια σάλτσα είναι φαγητό περιωπής. Καθημερινό, εύκολο, χορταστικό και απίθανα νόστιμο. Μαζί τους, σερβίρουμε λίγο φρέσκο ζυμωτό ψωμί, πράσινες ελιές και ραδίκια βραστά με λαδολέμονο.
Τετάρτη – Κουνουπίδι ογκρατέν
Κουνουπίδι μεν, καλυμμένο με βουτυρένια μπεσαμέλ δε. Με παρμεζάνα ή γραβιέρα και λίγη πάπρικα, ψήνεται μέχρι να μελώσει και να ροδίσει όμορφα στην επιφάνεια. Δοκιμάστε το μαζί με μια πράσινη σαλάτα με λαδόξιδο, ελιές θρούμπες και μικρά τραγανά παξιμαδάκια.
Πέμπτη – Κοτόπουλο με σπανάκι γιαχνί
Οικογενειακό γιαχνί με τρυφερό κοτόπουλο, αρωματικά και σπανάκι σε μια ονειρεμένη ντοματένια σάλτσα. Μια τηγανιά πατάτες και χαλούμι σαγανάκι το συνοδεύουν μοναδικά.
Παρασκευή – Πικάντικες φακές
Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, ετοιμάζουμε φακές αλλά λίγο διαφορετικές από τις κλασικές. Αρωματικές, πικάντικες και απίθανα χυλωμένες. Φέτες ζεστού προζυμένιου ψωμιού και μια σαλάτα με χόρτα και ξινομυζήθρα και… έτοιμο το τραπέζι.
Σάββατο – Λυθρίνια στη λαδόκολλα με δεντρολίβανο
Ψημένα στη λαδόκολλα, αυτά τα ελαφρώς πικάντικα λυθρίνια γίνονται απολαυστικά ζουμερά (και δεν λερώνουμε και το ταψί!). Συνοδεύουμε με μια ζεστή σαλάτα από βραστές πατάτες και ένα καλό αγουρέλαιο ή βραστά χόρτα εποχής και αφράτα κρίθινα παξιμάδια.
Κυριακή – Αρνί με μακαρόνια μπλουμ στη γάστρα
Το απόλυτο αποκριάτικο φαγητό, αλλά και ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι: ζουμερό, ντοματένιο, σιγοψημένο αρνάκι με χοντρά μακαρόνια μπλουμ στη γάστρα! Συνοδεύουμε με δροσερή πράσινη σαλάτα με εσπεριδοειδή.
Bonus λόγω της ημέρας – Πλούσια τυρόπιτα με μπεσαμέλ και σφολιάτα
Την εβδομάδα της Τυρινής δεν μπορεί να λείπει μια τυρόπιτα με πλούσια κρέμα μπεσαμέλ, βουτυρένιο κασέρι και γλυκοφάγωτη γραβιέρα.
Ζητήσατε γλυκό; Ιδού το πιο γαλατένιο, παραδοσιακό της Μάνης- Γαλατόπιτα Μάνης
Μια αυθεντική συνταγή για γαλατόπιτα με ένα χοντρό φύλλο στη βάση και πλούσια σιμιγδαλένια κρέμα.