ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλΖαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ
40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

Μπεσαμέλ

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αφρίσει.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να φύγει η «αλευρίλα», αλλά να μη ροδίσει το αλεύρι – αυτό είναι το ρου (roux), η βάση της μπεσαμέλ.
  3. Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ανεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο. Βράζουμε την κρέμα για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα ή με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι να πήξει.
  4. Αποσύρουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνειά της για να μην πιάσει πέτσα.
  5. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και προσθέτουμε ανακατεύοντας τη γραβιέρα και το κασέρι.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Κόβουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε δίσκο διαμέτρου 26-27 εκ. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Αλείφουμε τις άκρες του φύλλου με λίγο χτυπημένο αυγό. Απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  2. Κόβουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας σε δίσκο με διάμετρο ίση με του ταψιού (24 εκ.), το απλώνουμε πάνω στη γέμιση και πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν στα τοιχώματα. Αλείφουμε το φύλλο με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο, για να διαφεύγει ο ατμός του ψησίματος.
  3. Ψήνουμε για 30 λεπτά, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού την κόψουμε σε μερίδες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 50.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών