30'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 55'
Υλικά
Κομμάτια: 30Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κουλουράκια βουτύρου, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C (στον αέρα).
- Στη συνέχεια, στρώνουμε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί τα 380 γρ. αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα 2 από τα 3 αυγά, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και τις βανιλίνες.
- Χτυπάμε με το φτερό του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ανοιχτόχρωμο και κρεμώδες μείγμα.
- Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού σε δύο δόσεις, χτυπώντας με το μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να πλάθεται.
- Αν είναι πολύ υδαρής και κολλάει, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και ζυμώνουμε λίγο ακόμα. Ξαναδοκιμάζουμε να πλάσουμε και συνεχίζουμε προσθέτοντας αλεύρι (1 κουτ. σούπας τη φορά), αλλά όχι πάνω από 40 γρ. συνολικά.
- Κόβουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μπαστούνια πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, με μήκος 15 εκ. και πλάτος περίπου 1-1,5 εκ.
- Τα τυλίγουμε σε σχήμα βαρκούλας (πρώτα τους δίνουμε σχήμα τελικού «ς» και έπειτα το σουρώνουμε, να κολλήσουν οι πτυχώσεις μεταξύ τους).
- Τα μεταφέρουμε στις λαμαρίνες.
- Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό που έχει περισσέψει και αλείφουμε τα κουλούρια.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Αφήνουμε, τα κουλουράκια βουτύρου, να κρυώσουν και διατηρούμε σε σκεύος που κλείνει καλά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.