ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ σπανακόπιτα που έγινε croque monsieurΗ σπανακόπιτα που έγινε croque monsieur

Η νοστιμότερη λύση για μια ωραία, πλούσια, αληθινά γευστική σπανακόπιτα είναι να πάρουμε φρέσκο σπανάκι από την αγορά. Τον χειμώνα και την άνοιξη είναι ιδιαίτερα σαρκώδες, ντούρο αλλά όχι σκληρό, αρωματικό, γεμάτο γεύση και δροσιά. Για να γλιτώσουμε χρόνο μπορούμε να αγοράσουμε και έτοιμο καθαρισμένο σπανάκι – πωλείται συσκευασμένο, αλλά κοστίζει ακριβότερα. Επίσης, μπορούμε να ζητήσουμε εγκαίρως από τον μανάβη μας να καθαρίσει εκείνος το σπανάκι για εμάς. Ακόμα και αν δεν το συνηθίζει, δεν χάνουμε τίποτα να το ζητήσουμε. Αν είμαστε καλοί πελάτες, μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά για μας. Μια άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε καλής ποιότητας κατεψυγμένο σπανάκι, προτιμότερο σε φύλλα. Αυτό θα χρειαστεί να το σοτάρουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, κατευθείαν από την κατάψυξη, σε λίγο λάδι σε δυνατή φωτιά ώστε να ξεπαγώσει γρήγορα και να σωθούν τα υγρά του. Θα χρειαστούμε γύρω στο 1½ κιλό καθαρό βάρος. Το αφήνουμε να κρυώσει και το χρησιμοποιούμε κανονικά στη συνταγή μας παραλείποντας το στάδιο του τριψίματος με αλάτι και του στραγγίσματος στο σουρωτήρι. Δεν ξεχνάμε όμως να βάλουμε αλάτι.

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο, φροντίζουμε, μετά το καθάρισμα, να το πλύνουμε πολύ καλά και να το αφήσουμε μέσα σε μια λεκάνη με νερό για λίγη ώρα, ώστε να κατακάτσει το χώμα. Αλλάζουμε το νερό αρκετές φορές. Το ξεπλένουμε και πάλι καλά, το αφήνουμε να στραγγίξει στο σουρωτό και μετά το βάζουμε πάνω σε πετσέτες να στραγγίξει πολύ καλά προτού το επεξεργαστούμε για τη γέμιση της πίτας μας.

30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Διαδικασία

  1. Εύκολη σπανακόπιτα: πρώτα βάζουμε το κομμένο σπανάκι και τα κρεμμυδάκια σε σουρωτήρι, αλατίζουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για 3-4 λεπτά, για να μαραθούν, να πέσει ο όγκος τους και να φύγουν τα υγρά τους.
  2. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν για περίπου 30 λεπτά. Έπειτα, τα στύβουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
  3. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, λαδωμένα καλά ένα ένα.
  4. Σκορπίζουμε από πάνω τα χόρτα και τη φέτα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα και αυτά ένα ένα. Τακτοποιούμε τις άκρες των πάνω φύλλων στα τοιχώματα και κάτω από την πίτα.
  5. Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, σε χαμηλό ράφι, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών