30'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 10-12Για την πορτοκαλόπιτα
Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ζουμερή πορτοκαλόπιτα αρχικά λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Στη συνέχεια, τσαλακώνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας σε μπάλες και τις αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα.
- Ψήνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να αφυδατωθούν και να ροδίσουν ελαφρώς, και τις βγάζουμε.
- Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσουν.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το φυτικό «γιαούρτι» με το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι, το ξύσμα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό και ανακατεύουμε ξανά.
- Θρυμματίζουμε τα ξερά φύλλα σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
- Ανακατεύουμε να σκορπίσουν παντού και αδειάζουμε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί.
- Στρώνουμε στην επιφάνεια τις φέτες πορτοκαλιού.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.
Σιρόπι
- Βράζουμε τη ζάχαρη με τον χυμό για 6 λεπτά από όταν ξεκινήσει ο βρασμός.
- Μόλις βγάλουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο, την τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα ξύλινο καλαμάκι και τη σιροπιάζουμε.
- Αφήνουμε, την πορτοκαλόπιτα, να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Νηστίσιμα γλυκά»