ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμη μηλόπιτα κραμπλ με κόκκινα και πράσινα μήλαΝηστίσιμη μηλόπιτα κραμπλ με κόκκινα και πράσινα μήλα
40' προετοιμασία
40' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε μηλόπιτα σκεπαστή, αρχικά ζυμώνουμε, στον κάδο του μίξερ με το φτερό, όλα τα υλικά μαζί, έως ότου έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
  2. Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα, τυλιγμένο σε μεμβράνη.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  4. Τα κρατάμε στην άκρη, σκεπασμένα με πετσέτα.

Γέμιση

  1. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  2. Προσθέτουμε τις σταφίδες, την καστανή ζάχαρη, το αμύγδαλο φιλέ, το ξύσμα και λίγη κανέλα και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια.

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
  2. Αλείφουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ. με ελαιόλαδο.
  3. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το πρώτο φύλλο ζύμης έτσι ώστε να καλύψει εντελώς τον πυθμένα και τα πλαϊνά.
  4. Απλώνουμε από πάνω το μείγμα με τα μήλα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης.
  5. Κλείνουμε καλά τις άκρες (εκεί που ενώνονται τα δύο φύλλα), τσιμπώντας όλη την περιφέρεια ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
  7. Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά.
  8. Στα τελευταία λεπτά του ψησίματος μπορούμε, αν θέλουμε, να πασπαλίσουμε την επιφάνεια, της μηλόπιας, με λίγη λευκή ή καστανή κρυσταλλική ζάχαρη ώστε να καραμελώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Νηστίσιμα γλυκά»

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών