40'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε μηλόπιτα σκεπαστή, αρχικά ζυμώνουμε, στον κάδο του μίξερ με το φτερό, όλα τα υλικά μαζί, έως ότου έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
- Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα, τυλιγμένο σε μεμβράνη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Τα κρατάμε στην άκρη, σκεπασμένα με πετσέτα.
Γέμιση
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες, την καστανή ζάχαρη, το αμύγδαλο φιλέ, το ξύσμα και λίγη κανέλα και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια.
Συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
- Αλείφουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ. με ελαιόλαδο.
- Στη συνέχεια, τοποθετούμε το πρώτο φύλλο ζύμης έτσι ώστε να καλύψει εντελώς τον πυθμένα και τα πλαϊνά.
- Απλώνουμε από πάνω το μείγμα με τα μήλα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης.
- Κλείνουμε καλά τις άκρες (εκεί που ενώνονται τα δύο φύλλα), τσιμπώντας όλη την περιφέρεια ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά.
- Στα τελευταία λεπτά του ψησίματος μπορούμε, αν θέλουμε, να πασπαλίσουμε την επιφάνεια, της μηλόπιας, με λίγη λευκή ή καστανή κρυσταλλική ζάχαρη ώστε να καραμελώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Νηστίσιμα γλυκά»