ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέικ ζέβρα με ελαιόλαδοΚέικ ζέβρα με ελαιόλαδο
55' προετοιμασία
55' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Για τη σάλτσα κανέλας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 24-25 εκ. (ιδανικά μία με αποσπώμενο πάτο).
  3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Σταματάμε το μίξερ και κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι. Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  6. Ρίχνουμε τα κυβάκια μήλου και ανακατεύουμε να σκορπίσουν παντού μέσα στο μείγμα.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνειά του και τακτοποιούμε πάνω όσο πιο όμορφα μπορούμε τις λεπτές φέτες του μήλου (καλύτερα να τις απλώσουμε κυκλικά, έτσι ώστε η μία να μισοκαλύπτει την άλλη).
  8. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τις 2 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη.
  9. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι· θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
  10. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για μερικά λεπτά μέσα στη φόρμα. Έπειτα το ξεφορμάρουμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (ιδανικά το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα).
  11. Σερβίρουμε σε κομμάτια συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με μία μπάλα παγωτό. Αν θέλουμε, επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε και μια ωραία σάλτσα κανέλας για να περιχύσουμε κάθε μερίδα.

Σάλτσα κανέλας

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και το ξυλάκι κανέλας. Μόλις πάρουν βράση, τα αποσύρουμε, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτουμε λίγο από το μείγμα γάλακτος-κρέμας, ανακατεύουμε και αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και την υπόλοιπη κρέμα.
  3. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τοποθετούμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά και να φαίνεται λίγο πιο δεμένο. Προσοχή, δεν πρέπει να βράσει γιατί θα κόψει! Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο ως εξής: ανασηκώνουμε την κουτάλα και βλέπουμε αν στη ράχη της σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα κρέμας.
  4. Αποσύρουμε αμέσως, αδειάζουμε σε μια κανατούλα, σαλτσιέρα ή βάζο και αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες.

Μυστικά

Αν μας αρέσουν τα έντονα μπαχαρικά, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα του κέικ 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλο και 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι, μειώνοντας λίγο την κανέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 50.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT