40'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Κομμάτια: 12-16Διαδικασία
- Για το κέικ ζέβρα με ελαιόλαδο, χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν άσπρη, αφράτη κρέμα.
- Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά και εναλλάξ το ελαιόλαδο, τον χυμό, το ξύσμα και το κοσκινισμένο αλεύρι.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη, ίσα-ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο.
- Στο ένα μείγμα προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και το νερό.
- Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει σοκολατένιο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί μετρίου μεγέθους ή το στρώνουμε με λαδόκολλα.
- Ρίχνουμε στο κέντρο του 2 κουταλιές από το άσπρο μείγμα.
- Βάζουμε στο κέντρο του άσπρου μείγματος 2 κουταλιές από το καφέ.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να εναλλάσσουμε τα δύο μείγματα.
- Δεν πολυκουνάμε το ταψί μέχρι να το βάλουμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε το κέικ για περίπου 50 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν η λάμα του βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης κολλημένα επάνω της, βγάζουμε το ταψί.
- Αφήνουμε το κέικ ζέβρα με ελαιόλαδο να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε.
Μυστικά
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με σπορέλαιο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 9.