ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκέικ μαρμπρέΚέικ βανίλια-σοκολάτα (βίντεο)
40' προετοιμασία
50' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Κομμάτια: 12-16

Διαδικασία

  1. Για το κέικ ζέβρα με ελαιόλαδο, χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν άσπρη, αφράτη κρέμα.
  2. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά και εναλλάξ το ελαιόλαδο, τον χυμό, το ξύσμα και το κοσκινισμένο αλεύρι.
  4. Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη, ίσα-ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο.
  6. Στο ένα μείγμα προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και το νερό.
  7. Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει σοκολατένιο.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
  9. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί μετρίου μεγέθους ή το στρώνουμε με λαδόκολλα.
  10. Ρίχνουμε στο κέντρο του 2 κουταλιές από το άσπρο μείγμα.
  11. Βάζουμε στο κέντρο του άσπρου μείγματος 2 κουταλιές από το καφέ.
  12. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να εναλλάσσουμε τα δύο μείγματα.
  13. Δεν πολυκουνάμε το ταψί μέχρι να το βάλουμε στον φούρνο.
  14. Ψήνουμε το κέικ για περίπου 50 λεπτά.
  15. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν η λάμα του βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης κολλημένα επάνω της, βγάζουμε το ταψί.
  16. Αφήνουμε το κέικ ζέβρα με ελαιόλαδο να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε.

Μυστικά

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με σπορέλαιο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 9.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών