ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚυδώνια αχνιστά με ούζο και κρεμμύδιΚυδώνια αχνιστά με ούζο και κρεμμύδι Μπήκαμε στην κουζίνα του Οικομενικού Πατριαρχείου, όπου την Μεγάλη Εβδομάδα σιγοκοχλάζουν όσπρια και μποστανικά χωρίς ίχνος λαδιού. Μας υποδέχτηκε ο μάγειρας Νίκος Σώζος, ο οποίος μας έδειξε πώς η αυστηρότητα στην άλαδη κουζίνα συνδυάζεται με την χαρά της γεύσης και μοιράστηκε μαζί μας φαγητά γεμάτα αρώματα, σερβιρισμένα με επιμέλεια και φροντίδα. Και μας τράταρε και ένα νηστίσιμο γλυκό.

30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το ταψί

Διαδικασία

  1. Για τα κυδώνια στον φούρνο γεμιστά με μήλα και αρωματισμένα με κανέλα και ανθόνερο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C.
  2. Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε στη μέση από το κοτσάνι προς τη βάση τους. Ραντίζουμε καθένα που καθαρίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει.
  3. Με ένα κουτάλι (ή με το ειδικό εργαλείο) αφαιρούμε από κάθε κομμάτι τον πυρήνα με τα κουκούτσια (τα οποία αφήνουμε στην άκρη), σχηματίζοντας μια κοιλότητα.
  4. Τακτοποιούμε τα κυδώνια με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψάκι που να τα χωράει σχεδόν ακριβώς.
  5. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στη μέση, αφαιρώντας και σε αυτά τον πυρήνα με τα κουκούτσια, τα οποία αφήνουμε επίσης κατά μέρος.
  6. Τρίβουμε τα κομμένα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  7. Προσθέτουμε την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε με το μείγμα μήλων τις κοιλότητες από τα κομμένα κυδώνια, φτιάχνοντας από ένα λοφάκι στην καθεμία.
  8. Ρίχνουμε προσεκτικά νερό ανάμεσα στα κυδώνια, τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει μέχρι τη μέρη τους.
  9. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ροδόνερο και τα κουκούτσια όλων των φρούτων που αφήσαμε στην άκρη και ανακατεύουμε προσεκτικά το υγρό με ένα κουτάλι.
  10. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι τα κυδώνια να μαλακώσουν και να τα διαπερνά εύκολα ένα πιρούνι. Ελέγχουμε το νερό στη διάρκεια του ψησίματος και προσθέτουμε λίγο, καυτό, αν η στάθμη χαμηλώσει πολύ. Στο τέλος θα πρέπει να μείνει ένα δεμένο σιρόπι.
  11. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η γέμιση. Αν δούμε ότι το σιρόπι είναι πολύ αραιό, βγάζουμε προσεκτικά τα κυδώνια σε μια πιατέλα και ψήνουμε το υγρό του ταψιού για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει.
  12. Ξεφουρνίζουμε το ταψί και σουρώνουμε το σιρόπι σε ένα μπολ.
  13. Περιχύνουμε τα κυδώνια στην πιατέλα, πασπαλίζουμε με τα φυστίκια και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνι

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών