20' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Πλένουμε τα κυδώνια και βουρτσίζουμε καλά τα κελύφη τους με μια μικρή συρμάτινη βούρτσα (που θα βρούμε στα καταστήματα με εργαλεία ή στα χρωματοπωλεία), για να απομακρύνουμε την άμμο από τις λεπτές ραβδώσεις των οστράκων.
  2. Αν δεν έχουμε βούρτσα, βάζουμε τα κυδώνια σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, τα ξεπλένουμε και αλλάζουμε το νερό όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να βγει καθαρό, χωρίς κόκκους άμμου.
  3. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  4. Αν χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε τώρα και το σοτάρουμε για 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του.
  5. Προσθέτουμε τα κυδώνια, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ούζο. Ρίχνουμε και 1 φλιτζάνι νερό.
  6. Μόλις το υγρό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αχνίζουμε τα κυδώνια για περίπου 8 - 10 λεπτά.
  7. Στο διάστημα αυτό τα όστρακα θα έχουν ανοίξει. Προσοχή! Πετάμε όσα δεν άνοιξαν.
  8. Νοστιμίζουμε με πιπέρι, αλάτι (αν χρειάζεται) και ρίχνουμε το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού.
  9. Σερβίρουμε τα κυδώνια σε βαθιά πιατέλα και τα περιχύνουμε με το ζουμί της κατσαρόλας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 63.

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνια / Όστρακα

Άρθρα και Συνταγές με Ούζο

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών