
20'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για τα κυδώνια αχνιστά με ούζο και κρεμμύδι, πλένουμε τα κυδώνια και βουρτσίζουμε καλά τα κελύφη τους με μια μικρή συρμάτινη βούρτσα (που θα βρούμε στα καταστήματα με εργαλεία ή στα χρωματοπωλεία), για να απομακρύνουμε την άμμο από τις λεπτές ραβδώσεις των οστράκων.
- Αν δεν έχουμε βούρτσα, βάζουμε τα κυδώνια σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, τα ξεπλένουμε και αλλάζουμε το νερό όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να βγει καθαρό, χωρίς κόκκους άμμου.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Αν χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε τώρα και το σοτάρουμε για 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του.
- Προσθέτουμε τα κυδώνια, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ούζο. Ρίχνουμε και 1 φλιτζάνι νερό.
- Μόλις το υγρό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αχνίζουμε τα κυδώνια για περίπου 8 - 10 λεπτά.
- Στο διάστημα αυτό τα όστρακα θα έχουν ανοίξει. Προσοχή! Πετάμε όσα δεν άνοιξαν.
- Νοστιμίζουμε με πιπέρι, αλάτι (αν χρειάζεται) και ρίχνουμε το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού.
- Σερβίρουμε τα κυδώνια σε βαθιά πιατέλα και τα περιχύνουμε με το ζουμί της κατσαρόλας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 63.