
40'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 4 - 6Διαδικασία
- Για τα μύδια αχνισμένα σε ξανθιά μπίρα και μουστάρδα, τρίβουμε τα κελύφη των μυδιών με το σύρμα του νεροχύτη ή με μια μεταλλική βούρτσα για να απομακρύνουμε τις ακαθαρσίες που είναι κολλημένες πάνω τους.
- Τα ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Στη συνέχεια, με μια απότομη κίνηση αφαιρούμε το βύσσο («γένι») που εξέχει από κάθε μύδι.
- Τα πλένουμε και πάλι πολύ καλά. Πετάμε όσα μύδια είναι ανοιχτά.
- Σε μια χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα (ή σε ένα ανάλογο τηγάνι με καπάκι) ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε, ανακατεύοντας πότε-πότε, το φινόκιο (ή τα κρεμμυδάκια) για 6-7 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν λίγο και να «γλυκάνουν».
- Δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέγιστο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.
- Μόλις αρχίσουν να τσιτσιρίζουν έντονα τα υλικά, προσθέτουμε το σκόρδο, κάνουμε ένα ανακάτεμα και «σβήνουμε» με την μπίρα.
- Προσθέτοντας την μπίρα θα δημιουργηθεί αφρός. Περιμένουμε, λοιπόν, να κατακάτσει και να αρχίσει να κοχλάζει το υγρό. Βράζουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τα μύδια, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και τα αχνίζουμε για περίπου 5 λεπτά ώστε να ανοίξουν.
- Σείουμε την κατσαρόλα πότε-πότε για να διευκολύνουμε τη διαδικασία.
- Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ελέγχουμε γρήγορα αν υπάρχουν μύδια τα οποία δεν έχουν ανοίξει – αυτά τα πετάμε.
- Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το μαϊντανό, κλείνουμε το σκεύος και σείουμε έντονα για μερικά δευτερόλεπτα.
- Σερβίρουμε τα μύδια μέσα στον αρωματικό, πεντανόστιμο ζωμό τους, με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
- Συνοδεύουμε με το φρυγανισμένο ψωμί. Ταιριάζουν πολύ και με τηγανητές πατάτες.