Μια θαλασσινή λιχουδιά που αναβαθμίζεται από τη σπιρτάδα της μουστάρδας και της μπίρας.

40' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4 - 6

Διαδικασία

  1. Τρίβουμε τα κελύφη των μυδιών με το σύρμα του νεροχύτη ή με μια μεταλλική βούρτσα για να απομακρύνουμε τις ακαθαρσίες που είναι κολλημένες πάνω τους. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, με μια απότομη κίνηση αφαιρούμε το βύσσο («γένι») που εξέχει από κάθε μύδι. Τα πλένουμε και πάλι πολύ καλά. Πετάμε όσα μύδια είναι ανοιχτά.
  2. Σε μια χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα (ή σε ένα ανάλογο τηγάνι με καπάκι) ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε, ανακατεύοντας πότε-πότε, το φινόκιο (ή τα κρεμμυδάκια) για 6-7 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν λίγο και να «γλυκάνουν». Δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέγιστο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό. Μόλις αρχίσουν να τσιτσιρίζουν έντονα τα υλικά, προσθέτουμε το σκόρδο, κάνουμε ένα ανακάτεμα και «σβήνουμε» με την μπίρα. Προσθέτοντας την μπίρα θα δημιουργηθεί αφρός. Περιμένουμε, λοιπόν, να κατακάτσει και να αρχίσει να κοχλάζει το υγρό. Βράζουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα μύδια, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και τα αχνίζουμε για περίπου 5 λεπτά ώστε να ανοίξουν. Σείουμε την κατσαρόλα πότε-πότε για να διευκολύνουμε τη διαδικασία. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ελέγχουμε γρήγορα αν υπάρχουν μύδια τα οποία δεν έχουν ανοίξει – αυτά τα πετάμε. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το μαϊντανό, κλείνουμε το σκεύος και σείουμε έντονα για μερικά δευτερόλεπτα.
  3. Σερβίρουμε τα μύδια μέσα στον αρωματικό, πεντανόστιμο ζωμό τους, με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ωμό ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με το φρυγανισμένο ψωμί. Ταιριάζουν πολύ και με τηγανητές πατάτες.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών