ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚατσικάκι πατατάτο, σιγομαγειρεμένο, από την Αμοργό, κατσίκιΚατσίκι πατατάτο, σιγομαγειρεμένο, από την Αμοργό
1 ώρα προετοιμασία
6 ώρες μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το κατσικάκι

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κατσικάκι γεμιστό με στάρι, σταφίδες και φυστίκια κελυφωτά, αρχικά αλατοπιπερώνουμε καλά το κατσικάκι και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Ζεματίζουμε τη συκωταριά για 5 λεπτά σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει. Στη συνέχεια, τη στραγγίζουμε και την ψιλοκόβουμε.
  2. Σε μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
  3. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα συκωτάκια, σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
  4. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, για να εξατμιστεί το αλκοόλ, και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  5. Προσθέτουμε το στάρι, τις σταφίδες, τα φυστίκια, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
  6. Έπειτα, ρίχνουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.

Ψήσιμο

  1. Γεμίζουμε το κατσικάκι με το μείγμα που ετοιμάσαμε από το άνοιγμα στην κοιλιά του.
  2. Το ράβουμε καλά με σπάγκο κουζίνας. Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130°C.
  4. Στριμώχνουμε το κατσικάκι στο μεγάλο ταψί του φούρνου και το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, το οποίο τυλίγουμε στις άκρες του ταψιού, για να σφραγίσουμε το κατσικάκι στο εσωτερικό και να ψηθεί στους ατμούς του.
  5. Ψήνουμε για περίπου 4-4 1⁄2 ώρες ή μέχρι το κατσικάκι να μαλακώσει καλά. Για να βεβαιωθούμε, το τρυπάμε με μια πιρούνα: θα πρέπει να το διαπερνά εύκολα και να βγει ελάχιστο, διάφανο υγρό.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με τη μουστάρδα.
  7. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και αλείφουμε το κατσικάκι με το μείγμα μουστάρδας-λεμονιού.
  8. Το βάζουμε ξανά στον φούρνο, χωρίς να το καλύψουμε, και ψήνουμε για 20-30 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει όμορφα και να ξεροψηθεί η επιφάνειά του.
  9. Βγάζουμε το γεμιστό κατσικάκι από τον φούρνο, το αφήνουμε για λίγα λεπτά να «ξεκουραστεί» και το κόβουμε σε κομμάτια, τα οποία σερβίρουμε μαζί με την πλούσια γέμιση.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές με Φυστίκια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών