20'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 15'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35'
Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα 11x35 εκ.Φύλλο
Γέμιση
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την ανοιχτή μανιταρόπιτα, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και το ζυμώνουμε με τα δάχτυλά μας ή με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή ζύμη.
- Προσθέτουμε, λίγο λίγο, 2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 40-45 λεπτά.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο περίπου 13 χ 37 εκ. (λίγο μεγαλύτερο δηλαδή από την ταρτιέρα).
- Τη στρώνουμε στην ταρτιέρα, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα, και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Γέμιση
- Στραγγίζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια, σουρώνουμε το νερό τους και το κρατάμε στην άκρη.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε όλα τα μανιτάρια (φρέσκα και ξερά) για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε το μπράντι, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το εστραγκόν και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Tρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
- Ξεφουρνίζουμε, απλώνουμε στη βάση τη μισή ποσότητα τυριού και από πάνω στρώνουμε το μείγμα μανιταριών.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό, τους κρόκους, την κρέμα, το θυμάρι και αλατοπίπερο και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα μανιτάρια.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.