ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣPot pie με αρακά και πανσέταPot pie με αρακά και πανσέτα

Στη Μ. Βρετανία ξεχνάμε τις λεπτές πίτες σε φαρδιά ταψιά. Τα περίφημα pot pies τους ψήνονται σε γαβάθες, είναι σαν μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά σκεπασμένα με ζύμη. Η γέμιση, συνήθως με κρέας ή εντόσθια, ανακατεύεται σε βαθύ σκεύος και καλύπτεται με ένα «καπάκι» παχιάς ζύμης, που, παραδοσιακά, φτιαχνόταν με μείγμα από αλεύρι και suet (βοδινό ξίγκι – το καλύτερο θεωρείται αυτό που καλύπτει τα νεφρά του ζώου). Τύλιγαν το σκεύος με ένα βρεγμένο πανί, το έβαζαν σε μεγάλη κατσαρόλα με λίγο νερό και τη σιγομαγείρευαν για ώρες στον ατμό. Από τα εμβληματικότερα πιάτα της βρετανικής κουζίνας, πλέον φτιάχνονται με απλούστερες ζύμες και ψήνονται στον φούρνο. Από το 2009 έχει θεσπιστεί ο θεσμός των British Pie Awards, με αυστηρούς κριτές και στόχο τη βράβευση οικοτεχνιών και μικρών μονάδων που παρασκευάζουν pot pies με αυστηρώς τοπικά υλικά και με σεβασμό στις παραδοσιακές συνταγές.

20' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την pot pie με μανιτάρια, σπανάκι και κοτόπουλο αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού, καλά.
  3. Το αδειάζουμε σε μπολ.
  4. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια και το σκόρδο για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  5. Προσθέτουμε το σοταρισμένο κοτόπουλο, το θυμάρι, την κρέμα, τον ζωμό, τη μουστάρδα, το σπανάκι και λίγο αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  6. Ρίχνουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  10. Καλύπτουμε με τη σφολιάτα, πιέζοντας τις άκρες της στο σκεύος ώστε να κολλήσουν καλά.
  11. Χαράσσουμε έναν σταυρό στο κέντρο, για να φεύγουν οι ατμοί, αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η ζύμη.
  12. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο να σταθεί και τη σερβίρουμε με το κουτάλι, παίρνοντας και τραγανή ζύμη και ζουμερή γέμιση.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών