ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς το φτιάχνουν το μπουρέκι; Με μεγάλο και στριφτό χειροποίητο φύλλοΠώς το φτιάχνουν το μπουρέκι; Με μεγάλο και στριφτό χειροποίητο φύλλοΜπο(υ)ρέκια, οι τουρκικές πίτες. Η ποικιλία τους τεράστια, η τεχνική τους θαυμαστά απλή, αλλά απαιτεί πείρα, εξοικείωση, «καλό χέρι». Το su böregi, το νερομπούρεκο δηλαδή, φτιάχνεται σε διάφορες εκδοχές και είναι το αγαπημένο πρωινό όλων.

40' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: για στρογγυλό ταψί 30 εκ.

Για τη γέμιση

Για τη ζύμη

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το νερομπούρεκο ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά της γέμισης.
  2. Σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά και το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό (μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
  5. Την πλάθουμε σε μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, να ξεκουραστεί.
  6. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη.
  7. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε το καθένα σε στρογγυλό φύλλο, διαμέτρου περίπου 30 εκ. και πάχους 2 χλστ.
  8. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  9. Στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό και το αφήνουμε να κοχλάζει απαλά.
  10. Δίπλα, έχουμε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη με παγωμένο νερό και παγάκια.
  11. Βράζουμε κάθε φύλλο ξεχωριστά στην κατσαρόλα με το νερό που κοχλάζει για 3-4 λεπτά και προσεκτικά, με τρυπητή κουτάλα, το βυθίζουμε στο παγωμένο νερό και το αφήνουμε για 1 λεπτό.
  12. Το βγάζουμε προσεκτικά και το αφήνουμε σε σουρωτήρι.
  13. Απλώνουμε το φύλλο στο βουτυρωμένο ταψί και το αλείφουμε γενναιόδωρα με το βούτυρο.
  14. Επαναλαμβάνουμε με όλα τα φύλλα.
  15. Μόλις στρώσουμε και βουτυρώσουμε τα 5 φύλλα στο ταψί, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, βουτυρωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά.
  16. Βουτυρώνουμε και την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να γίνουν τραγανά.

Στο ποτήρι μας : Ένα ξηρό Μοσχάτο Λήμνου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT