Μπο(υ)ρέκια, οι τουρκικές πίτες. Η ποικιλία τους τεράστια, η τεχνική τους θαυμαστά απλή, αλλά απαιτεί πείρα, εξοικείωση, «καλό χέρι». Το su böregi, το νερομπούρεκο δηλαδή, φτιάχνεται σε διάφορες εκδοχές και είναι το αγαπημένο πρωινό όλων.
40'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: για στρογγυλό ταψί 30 εκ.Για τη γέμιση
Για τη ζύμη
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το νερομπούρεκο ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά της γέμισης.
- Σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι.
- Προσθέτουμε τα αυγά και το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό (μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, να ξεκουραστεί.
- Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε το καθένα σε στρογγυλό φύλλο, διαμέτρου περίπου 30 εκ. και πάχους 2 χλστ.
- Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό και το αφήνουμε να κοχλάζει απαλά.
- Δίπλα, έχουμε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη με παγωμένο νερό και παγάκια.
- Βράζουμε κάθε φύλλο ξεχωριστά στην κατσαρόλα με το νερό που κοχλάζει για 3-4 λεπτά και προσεκτικά, με τρυπητή κουτάλα, το βυθίζουμε στο παγωμένο νερό και το αφήνουμε για 1 λεπτό.
- Το βγάζουμε προσεκτικά και το αφήνουμε σε σουρωτήρι.
- Απλώνουμε το φύλλο στο βουτυρωμένο ταψί και το αλείφουμε γενναιόδωρα με το βούτυρο.
- Επαναλαμβάνουμε με όλα τα φύλλα.
- Μόλις στρώσουμε και βουτυρώσουμε τα 5 φύλλα στο ταψί, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, βουτυρωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά.
- Βουτυρώνουμε και την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να γίνουν τραγανά.
Στο ποτήρι μας : Ένα ξηρό Μοσχάτο Λήμνου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.