ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσουρέκι γεμιστό με παπαρουνόσπορο ή καρύδιΤσουρέκι γεμιστό με παπαρουνόσπορο ή καρύδι
40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 15' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 55'

Υλικά

Τεμάχια: 1

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε νηστίσιμο τσουρέκι, γεμιστό με χαλβά του μπακάλη και καρύδια, ξεκινάμε διαλύοντας σε ένα μπολ τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλίτσα από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  2. Αφήνουμε το μπολ κατά μέρος για 10-15 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει η επιφάνεια του υγρού.
  3. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαστίχα και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε καλά, με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη, μαλακή ζύμη.
  4. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ. και με πάχος όχι μεγαλύτερο από 1 εκ.
  5. Αλείφουμε το φύλλο με το μέλι. Αν είναι πολύ πηχτό, το ζεσταίνουμε ελάχιστα μέχρι να γίνει λίγο πιο ρευστό και να αλείφεται.
  6. Σκορπίζουμε από πάνω τον χαλβά, τα καρύδια και την κανέλα και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, από τη μακριά πλευρά του.
  7. Τσαλακώνουμε ελαφρά τις άκρες του ρολού, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  8. Με ένα ψαλίδι ή με κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε ελάχιστα τα πλαϊνά του ρολού, κατά διαστήματα, για διακόσμηση – προσέχουμε τα κοψιματάκια να είναι μικρά για να μη φτάσουμε στη γέμιση.
  9. Βάζουμε το τσουρέκι σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, το καλύπτουμε χαλαρά με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  11. Ξεσκεπάζουμε το τσουρέκι και το ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών