ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσουρεκάκια νηστίσιμα με σοκολάταΤσουρεκάκια νηστίσιμα με σοκολάτα

Αυτό το τσουρέκι που είναι τυλιγμένο σαν ρολό και γεμιστό με παπαρουνόσπορο μάς έρχεται από την ανατολική Ευρώπη. Το συναντάμε με διάφορα ονόματα: mohnstriezel στην Αυστρία, makowiec στην Πολωνία, makos beigli στην Ουγγαρία, makovy zavin στην Τσεχία κ.λπ. Το τρώνε κάθε Πάσχα. Άλλοι το προτιμούν γεμιστό με καρύδια, ενώ πιο μοντέρνες παραλλαγές βλέπουμε επίσης με κάστανα και με σοκολάτα. Η συνταγή μας είναι για δύο ρολά, ώστε να βάλουμε και τις δύο βασικές γεμίσεις, αλλά μπορείτε να φτιάξετε τη μισή δόση ζύμης, για ένα ρολό (μαγιά θα βάλετε 1 φακελάκι).

50' προετοιμασία
30' ψήσιμο
3 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 50'

Υλικά

Τεμάχια: 2 ρολλά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση παπαρουνόσπορου

Για τη γέμιση καρυδιού

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, μία κουταλιά από τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί η μαγιά.
  2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και τα δύο αυγά. Χτυπάμε με το φτερό έως ότου ενωθούν και προσθέτουμε το αλάτι με την υπόλοιπη ζάχαρη, το υπόλοιπο γάλα και το μείγμα της μαγιάς.
  3. Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ, βάζουμε τον γάντζο και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου γίνει μια ομοιογενής σχετικά σφιχτή ζύμη.
  4. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον, να ξεκουραστεί για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Γέμιση παπαρουνόσπορου

  1. Βράζουμε το γάλα, το αποσύρουμε και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέσα σε αυτό.
  2. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Γέμιση καρυδιού

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη για 4 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός).
  2. Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τη μαρμελάδα.
  3. Ανακατεύουμε, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και τέλος προσθέτουμε τη μαρμελάδα.

Συναρμολόγηση

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 1/2 εκ.
  2. Απλώνουμε στο ένα τη γέμιση με παπαρουνόσπορο και στο άλλο τη γέμιση με το καρύδι αφήνοντας ένα εκατοστό κενό από τις άκρες των φύλλων, για να μην ξεχυθεί η γέμιση στο τύλιγμα.
  3. Τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα με το τελείωμα προς τα κάτω (για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο).
  4. Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό για το άλειμμα και αλείφουμε τα ρολά. Τα αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για άλλη 1 ώρα.
  5. Έπειτα χτυπάμε το ασπράδι με έναν αυγοδάρτη, να αφρατέψει καλά, και αλείφουμε τα ρολά.
  6. Πασπαλίζουμε με τη μία κουταλιά παπαρουνόσπορο και τη μία κουταλιά καρύδι τα αντίστοιχα ρολά και τα αφήνουμε ξανά για μισή ώρα σε δροσερό περιβάλλον.
  7. Με ένα πιρούνι τα τρυπάμε ελαφρώς σε διάφορα σημεία και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 25-30 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών