30'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 50'
Υλικά
Κομμάτια: 60-70Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τραγανά μουστοκούλουρα με πετιμέζι, ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις πάνω κάτω) ή στους 160°C (με αέρα).
- Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το πετιμέζι, τη ζάχαρη, την κανέλα και τον χυμό πορτοκαλιού.
- Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
- Αδειάζουμε τα στερεά υλικά σιγά σιγά μέσα στο μείγμα με τα υγρά και παράλληλα ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Μόλις παρασφίξει το μείγμα, συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι μέχρι να γίνει μια μαλακή και λεία ζύμη που να πλάθεται.
- Πλάθουμε λεπτά κορδόνια (60- 70 περίπου) και τα γυρνάμε να ενωθούν οι άκρες τους και να σχηματιστούν στρογγυλά κουλούρια. Πιέζουμε το σημείο της ένωσης για να κολλήσουν καλά οι δύο άκρες.
- Αραδιάζουμε τα κουλούρια σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τα βγάζουμε από το ταψί.
- Αφού κρυώσουν εντελώς, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Διατηρούνται για αρκετές ημέρες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.