ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσουρέκι γεμιστό με παπαρουνόσπορο ή καρύδιΤσουρέκι γεμιστό με παπαρουνόσπορο ή καρύδι
1 ώρα προετοιμασία
45' ψήσιμο
3 ώρες και 45' αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 30'

Υλικά

Τεμάχια: 2

Γρήγορο προζύμι

Για τα τσουρέκια

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το γεμιστό τσουρέκι με πραλίνα φουντουκιού, ξεκινάμε με το γρήγορο προζύμι. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό χυλό.
  3. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά.

Τσουρέκια

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη, τα 3 αυγά, το γάλα, τον χυμό και το ξύσμα.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μαχλέπι και τη βανιλίνη, ρίχνουμε και το γρήγορο προζύμι και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια σχετικά λεία ζύμη.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι πολύ εύπλαστο και μαλακό, που να τυλιχτεί γύρω από τον γάντζο.
  4. Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα και τον αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού, για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.
  5. Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο βούτυρο και ζυμώνουμε τη φουσκωμένη ζύμη για 1-2 λεπτά.
  6. Πλάθουμε ένα χοντρό μπαστούνι, το κόβουμε στη μέση και έπειτα το κάθε κομμάτι στα τρία. Αυτά τα 6 κομμάτια τα πλάθουμε σε λεπτά μπαστούνια.
  7. Πιέζουμε όλα τα μπαστούνια με τον πλάστη, ελαφρά, μέχρι να πλατύνουν και στο κέντρο και κατά μήκος του καθενός απλώνουμε την πραλίνα φουντουκιού.
  8. Διπλώνουμε κάθε μπαστούνι κατά μήκος στη μέση, ώστε να καλύψουμε την πραλίνα, και πιέζουμε καλά το σημείο της ένωσης. Τα πλάθουμε να γίνουν ξανά στρογγυλεμένα. Ανά τρία τα πλέκουμε φτιάχνονας δύο τσουρέκια.
  9. Ακουμπάμε τα τσουρέκια σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε σχετικά ζεστό σημείο για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  11. Αλείφουμε τα τσουρέκια με το επιπλέον αυγό, με προσοχή για να μην τα τρυπήσουμε, και τα πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
  12. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γυαλίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών