ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα με φράουλεςΤάρτα με φράουλες και κρέμα, κλασική και αγαπημένη
1 ώρα και 30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα διαμέτρου 25-26 εκ.

Ζύμη

Κρέμα λεμονιού

Κρέμα μελιού

Διαδικασία

Κρέμα λεμονιού

  1. Για να ετοιμάσουμε την ιδιαίτερη τάρτα με φράουλες, κρέμα λεμονιού και μέλι σε ένα μεσαίο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τον χυμό, το ξύσμα και το αλάτι.
  2. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύ- ουμε, ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά.
  3. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 7-9 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Ζύμη

  1. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε τα υλικά γρήγορα με τα δάχτυλά μας, ώστε να φτιάξουμε ένα μείγμα ψιχουλιαστό.
  3. Προσθέτουμε τη βανίλια και το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μας με γρήγορες κινήσεις (για να μη λιώσει το βούτυρο), μέχρι απλώς τα υλικά να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη.
  4. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C.
  6. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας (δηλαδή περίπου 30 εκ.).
  7. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε εκεί το φύλλο ζύμης, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  8. Κόβουμε τα περισσεύματα με μαχαιράκι.
  9. Τρυπάμε με πιρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία, στρώνουμε πάνω της μια λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με όσπρια.
  10. Ψήνουμε 10-12 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και πετάμε τη λαδόκολλα (τα όσπρια τα φυλάσσουμε για άλλο ψήσιμο).
  11. Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει.

Κρέμα μελιού

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια, προσθέτουμε το μέλι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε και πάλι τον φούρνο στους 170-180°C.
  2. Τακτοποιούμε τις φέτες φράουλας στην κρύα βάση της τάρτας και πάνω τους αδειάζουμε την κρέμα μελιού.
  3. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι η βάση να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθεί η κρέμα.
  4. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει εντελώς.
  5. Απλώνουμε στην ψημένη κρέμα την κρέμα λεμονιού και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  6. Εναλλακτικά, μπορούμε να απλώσουμε την κρέμα λεμονιού μόνο στην περιφέρεια – για πιο όμορφο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε κορνέ.
  7. Αν θέλουμε, διακοσμούμε με λίγες φράουλες και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Φράουλα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών