ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίτσα μπιάνκα με πατάτες, κρεμμύδια και γκοργκοντζόλαΠίτσα bianca με πατάτες, κρεμμύδια και γκοργκοντζόλα
30' προετοιμασία
15' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 1 πίτσα διαμ.26 εκ

Για τη ζύμη (εναλλακτικά παίρνουμε έτοιμη ζύμη για πίτσα)

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την πίτσα με φρέσκα μανιτάρια και κασέρι Ξάνθης, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό και αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι, τα 50 ml από το ελαιόλαδο και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες) ή με τα χέρια μας για περίπου 3 - 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, τη λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σχεδόν ο όγκος της.
  4. Την ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε πάλι σε 1 μπάλα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και ξαναφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 20 λεπτά, να φουσκώσει.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα ρηχό ταψί ή τη λαμαρίνα του φούρνου.
  6. Αλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη 1 στρογγυλό λεπτό φύλλο, πάχους 2 - 3 χλστ. και διαμέτρου 26 - 28 εκ. Απλώνουμε προσεκτικά τη ζύμη στο ταψί.
  7. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα 30 ml ελαιόλαδο με το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά και αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της ζύμης.
  8. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα 100 γρ. από το τυρί, απλώνουμε τα μανιτάρια και ρίχνουμε αλατοπίπερο και το θυμάρι. Αν θέλουμε, περιχύνουμε με το λάδι τρούφας.
  9. Καλύπτουμε την επιφάνεια σκορπίζοντας το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ψηθούν η ζύμη και τα μανιτάρια και να λιώσει το τυρί στην επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 118.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών