Το μενού της εβδομάδας: Από ψάρι με σπανάκι και ούζο μέχρι φασολάδα Κιμώλου
Αυτή την εβδομάδα ξεκινά η Σαρακοστή και φυσικά τα θαλασσινά, τα όσπρια και τα λαδερά έχουν την τιμητική τους, χωρίς να λείπουν το κρέας και το ψάρι για όσους δεν θα νηστέψουν.
Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε για εσάς, όπως κάθε εβδομάδα, ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή. Το ετοιμάσαμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Αυτή την εβδομάδα, 18-24/3, ξεκινά η Σαρακοστή, οπότε έχουμε και δυο παραπάνω συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα και ένα θαυμάσιο νηστίσιμο γλυκό. Αν σκοπεύετε να νηστέψετε τη Σαρακοστή, δείτε εδώ το ειδικό νηστίσιμο μενού που ετοιμάσαμε για αυτή τη βδομάδα.
Η νηστίσιμη εκδοχή του εμβληματικού πιάτου της Βαλένθια, με μύδια και γαρίδες, είναι ταμάμ για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Θα την απολαύσουμε μόνη της αλλά και μαζί με όλα τα νηστίσιμα μεζεδάκια της ημέρας.
Το φιλέτο κοτόπουλο μαγειρεύεται στην κατσαρόλα μαζί με αφράτο κουνουπίδι και μυρωδάτο δυόσμο και δεντρολίβανο. Ζεστές φέτες προζυμένιου ψωμιού, αλειμμένες με πάστα ελιάς, και μια τηγανιά πατάτες το συνοδεύουν ιδανικά.
Η γλύκα του σιγοµαγειρεµένου πράσου και του κρεµµυδιού μαζί με τη φρεσκάδα του λεμονιού δένουν μοναδικά σε αυτό το νηστίσιμο και πεντανόστιμο λαδερό, τη συνταγή για το οποίο μας έδωσε ο μακαριστός Μοναχός Επιφάνιος. Προζυμένιο χωριάτικο ψωμί και ελιές θρούμπες του ταιριάζουν πολύ.
Με καταγωγή γενοβέζικη, αυτό το χοιρινό σιγομαγειρεύεται μαζί με μανιτάρια και λίγο κρασί και γίνεται λουκούμι. Τα ζυμαρικά βουτούν σε μια ντοματένια σάλτσα με φασκόμηλο και λίγο τσίλι και όλα μαζί αναμειγνύονται στο πιάτο μας για ένα απολαυστικό γεύμα. Ιδανικό συνοδευτικό, μια τραγανή λαχανοσαλάτα με πράσινες ελιές.
Ο παραδοσιακός και θρεπτικότατος συνδυασμός οσπρίου και ρυζιού, σε μια νησιωτική, κιμουλιάτικη εκδοχή με ευκολόβραστα μαυρομάτικα, μυρωδάτο σέλινο και μελωμένα καρότα. Απαραίτητα στο τραπέζι το ψωμί της αρεσκείας μας, μια αφράτη ταραμοσαλάτα και νόστιμες αλατσοελιές.
Φιλέτο λευκόσαρκου ψαριού για την ευκολία μας, όπως μπακαλιάρος, λαυράκι, γλώσσα κ.ά., τρυφερό σπανάκι και σπιρτόζικο ούζο, σε ένα εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο πιάτο. Μια καροτοσαλάτα και τραγανά παξιμάδια το συνοδεύουν μοναδικά.
Αχ αυτά τα κυριακάτικα τραπέζια, με συνταγές νοσταλγικές, περιποιημένες, και λατρεμένους συνδαιτυμόνες. Τακτοποιούμε σε όμορφη σουπιέρα το μυρωδάτο κοτόπουλο με την μπόλικη καρυδόψιχα, τον ντοματοπολτό, τον κόλιανδρο και το κάρι, και δίπλα την πιατέλα με το αφράτο, βουτυράτο πιλάφι. Μια σαλάτα με βραστά χόρτα και λαδολέμονο μαζί με ελιές θρούμπες και ζεστές φέτες προζυμένιου ψωμιού και έτοιμο το τραπέζι.
Από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά, αυτός ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι και νηστίσιμος και απίθανα αρωματικός. Με μπόλικο χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και τραγανά φουντούκια, είναι ακαταμάχητος!
Δείτε εδώ 9 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + ταραμοσαλάτα + 1 γλυκό: