ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣιμιγδαλένιος χαλβάς λαδιού με καρύδιαΣιμιγδαλένιος χαλβάς λαδιού με καρύδια Για τα ψωμιά, τα κρουασάν και τα γλυκά της Ιάνθης Μιχαλάκη γίνονται ουρές έξω από τον φούρνο Kora στο Κολωνάκι. Εδώ, μας δίνει τη δική της πρόταση για το πώς φαντάζεται τον κλασικό χαλβά. Έβαλε καστανή ζάχαρη, μπόλικο χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και φουντούκια και τον σέρβιρε με έξτρα ξηρούς καρπούς, κανέλα και μοσχοκάρυδο.

30' προετοιμασία
8' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 38'

Υλικά

Μερίδες: 6-7

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά με φουντούκι και πορτοκάλι προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε σε ένα ταψάκι τα φουντούκια για 8 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστούν.
  2. Όταν βγουν από τον φούρνο και όσο είναι ακόμη ζεστά, τα τυλίγουμε σε μια πετσέτα και τα τρίβουμε απαλά μεταξύ τους για να φύγουν οι φλούδες.
  3. Κόβουμε τα καθαρισμένα φουντούκια σε χοντρά κομμάτια.
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια μαζί με τη ζάχαρη και το νερό.
  5. Βράζουμε μέχρι το σιρόπι να δέσει και να «κατέβει» κατά 1/3.
  6. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε πολύ χαμηλή φωτιά και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μοσχομυρίσει (το χρώμα του θα παραμείνει λευκό γιατί το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά).
  7. Αποσύρουμε και προσεκτικά αδειάζουμε μέσα το ζεστό σιρόπι και τα φουντούκια.
  8. Ανακατεύουμε καλά και επαναφέρουμε σε μέτρια φωτιά για ακόμα 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να τραβήξει καλά όλα τα υγρά και να χυλώσει ο χαλβάς.
  9. Τον αδειάζουμε σε μια λαδωμένη φόρμα της αρεσκείας μας ή σε ατομικά φορμάκια ή μπολάκια και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα.
  10. Σερβίρουμε με λίγο κουκουνάρι και πασπαλίζουμε με κανέλα και μοσχοκάρυδο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές με Φουντούκια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών