Στην Πολίτικη κουζίνα πολλές φορές, αντί για φρουί γκλασέ χρησιμοποιούν γλυκό κουταλιού, όπως βύσσινο λεπτοκομμένο, χωρίς το σιρόπι του. Άλλοι βάζουν επίσης καρύδια, κουκουνάρια ή και φυστίκια κελυφωτά. Η ιδέα είναι μια πλούσια τάρτα με μαρμελάδα, παρεμφερής με την πάστα φλόρα, αλλά με περισσότερα υλικά στη γέμισή της.
20'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
20'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Μερίδες: 14Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για την πάστα φλώρα ξεκινάμε, ρίχνοντας στο μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το βούτυρο και τα ζυμώνουμε με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες) μέχρι να ανακατευτούν και να σχηματίσουν χοντρά ψίχουλα.
- Προσθέτουμε τα αυγά και το νερό και ζυμώνουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη με ελαφρώς κολλώδη υφή. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά, να σφίξει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170- 180°C, με αέρα.
- Αλείφουμε με λίγο βούτυρο τα τοιχώματα και τον πυθμένα μιας ταρτιέρας διαμέτρου περίπου 26-27 εκ. Κρατάμε στην άκρη ένα κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος ενός μέτριου μανταρινιού, και την υπόλοιπη τη μεταφέρουμε στην ταρτιέρα.
- Την απλώνουμε, πιέζοντας με τα χέρια μας ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα ισόπαχα.
- Απλώνουμε τη μαρμελάδα σε μία ισόπαχη στρώση πάνω στη ζύμη και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια και τα φρουί γκλασέ, σκορπώντας τα σε όλη την επιφάνεια.
- Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια και στολίζουμε το γλυκό ως εξής: Τοποθετούμε τα μισά στην επιφάνεια του γλυκού, παράλληλα το ένα στο άλλο, με απόσταση ανάμεσά τους. Τα άλλα μισά τα τοποθετούμε λοξώς προς τα προηγούμενα, πάλι με απόσταση μεταξύ τους, έτσι ώστε το σχέδιο να μοιάζει με πλέγμα.
- Στο τέλος κολλάμε τις άκρες τους στη ζύμη της περιφέρειας.
- Ψήνουμε την πάστα φλώρα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και η ζύμη να ψηθεί και να γίνει τραγανή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.