ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο κατσιατόρεΚοτόπουλο κατσιατόρε Η Σοφία Αβραμίδου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη, επισημαίνει πως οι πρόγονοί της, που ήρθαν από τον Πόντο κατευθείαν στην Ελλάδα, δεν γνωρίζουν καν τη συνταγή, την έμαθε όμως από την πεθερά της, Πόντια κι εκείνη, που κατέφυγε στη Ρωσία με άλλους συγγενείς της. Στον Πόντο οι καρυδιές ήταν άφθονες και η Τραπεζούντα με την Κερασούντα ήταν μεγάλα κέντρα εξαγωγής. Έτσι τα χρησιμοποιούσαν σε ένα πλήθος από φαγητά και γλυκά, όπως αυτό το εκπληκτικό πιάτο, το οποίο παραδοσιακά αρωμάτιζαν με σκόνη από αποξηραμένα πέταλα κατιφέ (έχουν υπόξινη γεύση με νότες μπαχαρικών). Σήμερα το ετοιμάζουν συνήθως με κάρι.

15' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το χαρτσό – κοτόπουλο στην κατσαρόλα με μπαχαρικά και σάλτσα καρυδιού, σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά και σε μονή στρώση (σε δύο δόσεις, αν δεν χωράνε όλα στην κατσαρόλα σε μία στρώση), μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
  2. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το σοτάρισμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε για 3-4 λεπτά ακόμη.
  3. Ρίχνουμε τον αραιωμένο πελτέ ή τον πουρέ ντομάτας, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει κατά τα 2/3 το κοτόπουλο.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε και τα μπαχαρικά και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
  5. Όταν περάσουν τα 30 λεπτά μαγειρέματος, ρίχνουμε την καρυδόψιχα, σείουμε την κατσαρόλα να απλωθεί καλά παντού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να προκύψει μια πυκνή σάλτσα.
  6. Σερβίρουμε το χαρτσό με απλό πιλάφι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών