Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.

Για την εβδομάδα 10/06 – 16/06 έχουμε να προτείνουμε πολλά νόστιμα φαγητά: σπαγκέτι με κολοκυθάκια και προβολόνε, εξωτικά σουτζουκάκια με κιμά κοτόπουλου και λαδολέμονο ντομάτας, αφράτο σφουγγάτο, φάβα με σάλτσα μαυρομάτικα, ζουμερές μπριζόλες με γιαουρτένια μαρινάδα, πικάντικο μαγιάτικο αλλά και τον αυθεντικό σμυρναίικο μουσακά.

Δευτέρα – Ζυμαρικά με τραγανά κολοκυθάκια και προβολόνε (Pasta alla Nerano)

Pasta alla Nerano – Ζυμαρικά με τραγανά κολοκυθάκια και προβολόνε, από το Nerano
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή συνταγή. Μια σπαγκετάδα με τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, ολόκληρα και σε πουρέ, τυρί provolone και βασιλικό – υλικά λίγα και απλά, για μια αυθεντική συνταγή της ιταλιάνικης cucina povera. Λέγεται πως το εν λόγω πιάτο ζυμαρικών το εμπνεύστηκε τη δεκαετία του 1950 η Maria Grazia, μια εστιάτορας στο χωριό Nεράνο στη χερσόνησο του Σορέντο, στην Καμπανία. Απλό, καθημερινό, αλλά εξαιρετικά νόστιμο, απέκτησε ξαφνικά παγκόσμια φήμη, όταν το παρουσίασε με ενθουσιασμό ο αγαπημένος Stanley Tucci στη γαστρονομική τηλεοπτική σειρά Searching for Italy. Το συνοδεύουμε με ένα μπολ με χοντροσπασμένα κρίθινα παξιμαδάκια, ζουμερά ντοματίνια, πασπαλισμένα με λίγο δυόσμο και ανθό αλατιού και ραντισμένα με λίγο εκλεκτό ελαιόλαδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπιφτέκια με κιμά κοτόπουλου, μάραθο και δυόσμοLight μπιφτέκια: 12 απολαυστικές συνταγές με κοτόπουλο ή γαλοπούλα

Τρίτη – Σουτζουκάκια κοτόπουλου εξωτικά, με λαδολέμονο ντομάτας

Σουτζουκάκια κοτόπουλου εξωτικά με ντοματολαδολέμονο
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Με κιμά κοτόπουλου φτιάχνουμε τα πιο ανάλαφρα και λίγο εξωτικά σουτζουκάκια, πικάντικα και μυρωδάτα. Το λαδολέμονο ντομάτας, μια δροσερή ωμή «σάλτσα» ντομάτας με λίγη σόγια και λεμονοχυμό, τους πάει πολύ. Συνοδεύουμε με ένα αφράτο ρύζι και μια ωραία σαλάτα με ψητά λαχανικά της εποχής, όπως κολοκυθάκια και μελιτζάνες, και πράσινες ελιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜεζέδες στο μπαλκόνι: 45 απλές συνταγές για την παρέαΜεζέδες στο μπαλκόνι: 45 απλές συνταγές για την παρέα

Τετάρτη – Σφουγγάτο με κολοκυθάκια

Σφουγγάτο με κολοκυθάκια
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Κάτι ανάμεσα σε αφράτη ομελέτα και σουφλέ, το σφουγγάτο είναι από νοστιμότερα καλοκαιρινά παραδοσιακά μας φαγητά. Τριμμένα κολοκυθάκια, μπόλικα τυριά και αυγά ψήνονται στον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με δυόσμο, ελιές θρούμπες και ζεστό προζυμένιο ψωμί.

Πέμπτη –  Μπριζόλες μοσχαρίσιες σε γιαουρτένια μαρινάδα

Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Εύκολες και γρήγορες  μοσχαρίσιες μπριζόλες με την πιο μυρωδάτη μαρινάδα. Είναι μια γιαουρτοσάλτσα με λίγο ντοματοπελτέ, ρίγανη, λεμονοχυμό και πάπρικα – βάζουμε τη μισή για να μαρινάρουμε τις μπριζόλες και να γίνουν αρωματικές και ζουμερές και την υπόλοιπη την κρατάμε για το σερβίρισμα ως ένα δροσερό ντιπ για να βουτάμε τις τηγανητές πατάτες μας. Μια ντοματοσαλάτα με σπιρτόζα κάππαρη και ζεστό ζυμωτό ψωμί κρίνονται απαραίτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπριάμ λαχανικών φουρνιστόΜπριάμ σημαίνει καλοκαίρι: 17 συνταγές μαζί με συμβουλές και μυστικά

Παρασκευή –  Φάβα με «σάλτσα» μαυρομάτικα

Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε μια πρωτότυπη φάβα. Την ετοιμάζουμε και τη σερβίρουμε με μαυρομάτικα εν είδει σάλτσας. Τέτοιον απίθανο συνδυασμό οσπρίων δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει! Συνοδεύουμε με πιπεριές τουρσί, ελιές θρούμπες και φέτες προζυμένιου ψωμιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣAbricots Bourdaloue τάρτα, βερίκοκαΓλυκά με βερίκοκο: 18 συνταγές με τα φρούτα που μελώνουν υπέροχα

Σάββατο – Μαγιάτικο με ιταλική σάλτσα πικάτα

Μαγιάτικο με ιταλική σάλτσα πικάτα
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Για την ημέρα του ψαριού, ετοιμάζουμε ένα φαγητό από τα λίγα. Ζουμερό μαγιάτικο και σάλτσα πικάτα, με την σπιρτάδα της ελιάς και την ένταση της κάππαρης. Συνοδεύουμε με χόρτα βραστά σαλάτα, ελιές θρούμπες και κρίθινα παξιμάδια. Και ένα ροζέ από Ξινόμαυρο, που το έχουμε βάλει στο ψυγείο να δροσίζεται.

Κυριακή – Ο αυθεντικός σμυρναίικος μουσακάς

Ο αυθεντικός σμυρναίικος μουσακάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ο αυθεντικός σμυρναίικος μουσακάς, με ζουμερό κιμά, αρωματικά λαχανικά και την πιο τέλεια κρέμα γιαουρτιού, είναι ιδανικός για το κυριακάτικο τραπέζι μας. Τον συνοδεύουμε με χωριάτικη σαλάτα, μια δροσερή γιαουρτοσάλτσα με δυόσμο, ελιές πράσινες και ζεστό προζυμένιο ψωμί.

Γλυκό για την γιορτή του πατέρα; Ιδού: Ανάποδο κέικ ανανά

Ανάποδο κέικ ανανά
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Είτε για την γιορτή του πατέρα που είναι αυτή την Κυριακή στις 16 Ιουνίου, είτε γιατί μας ήρθε μια λιγούρα, αυτό το γλυκό είναι ό,τι πρέπει. Εντυπωσιακό, ζουμερό, αρωματικό και νόστιμο, το ανάποδο κέικ ανανά θα μας ικανοποιήσει απόλυτα.

 

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ανανάς

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Ελιά

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς κοτόπουλου

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μαγιάτικο

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Τροπικά φρούτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φάβα

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT