20' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Σε ένα σουρωτήρι ξεπλένουμε πολύ καλά τη φάβα και την αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε 600 ml νερό και το ολόκληρο κρεμμύδι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ξαφρίζοντας για όσο χρειαστεί.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, μέχρι η φάβα σχεδόν να λιώσει. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύουμε.
  3. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βράζουμε τα μαυρομάτικα με το φασκόμηλο σε μπόλικο νερό για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Τα στραγγίζουμε και τα αλατίζουμε. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με το καρότο, το σέλινο και το σκόρδο για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο μείγμα λαχανικών τα μαυρομάτικα, τις ντομάτες, αλατοπίπερο και το μισό ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε.
  6. Μόλις γίνει η φάβα, αφαιρούμε το ολόκληρο κρεμμύδι, ρίχνουμε αλάτι, το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού και όλο τον χυμό. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί ένας πουρές.
  7. Σερβίρουμε σε πιάτα τη φάβα και από πάνω μοιράζουμε το μείγμα με τα μαυρομάτικα, λίγο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Δαφνί

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 186.

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Φάβα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών