Λέγεται πως η πρώτη αναφορά για το γλυκό αυτό γίνεται στην αρχαία Ελλάδα, όπου παρασκευαζόταν ένα γλύκισμα με φρέσκο τυρί ανακατεμένο με λίγο αλεύρι και μέλι. Έπειτα το έπλαθαν σε φέτες και το έψηναν για να σερβιριστεί σε γάμους, αλλά και στους αθλητές που είχαν λάβει μέρος στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν ξέρουμε κατά πόσο αληθεύει αυτός ο συσχετισμός, σίγουρα πάντως το μείγμα τυριού-μελιού, απλωμένο πάνω σε ζύμη σαν της τάρτας, αναφέρεται για πρώτη φορά σε αγγλικό χειρόγραφο του 14ου αιώνα. Οι Άγγλοι έποικοι το πήραν μαζί τους στην Αμερική και το 1730 ανοίγει στη Φιλαδέλφεια ταβέρνα που σερβίρει cheesecake. Όταν εφευρέθηκε για πρώτη φορά το τυρί κρέμα στη Νέα Υόρκη, το cheesecake βρήκε το ιδανικό του υλικό και γεννήθηκε η νεοϋορκέζικη συνταγή, που ψήνεται στον φούρνο.
