ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣCheesecake με μελομακάροναCheesecake με μελομακάρονα

Λέγεται πως η πρώτη αναφορά για το γλυκό αυτό γίνεται στην αρχαία Ελλάδα, όπου παρασκευαζόταν ένα γλύκισμα με φρέσκο τυρί ανακατεμένο με λίγο αλεύρι και μέλι. Έπειτα το έπλαθαν σε φέτες και το έψηναν για να σερβιριστεί σε γάμους, αλλά και στους αθλητές που είχαν λάβει μέρος στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν ξέρουμε κατά πόσο αληθεύει αυτός ο συσχετισμός, σίγουρα πάντως το μείγμα τυριού-μελιού, απλωμένο πάνω σε ζύμη σαν της τάρτας, αναφέρεται για πρώτη φορά σε αγγλικό χειρόγραφο του 14ου αιώνα. Οι Άγγλοι έποικοι το πήραν μαζί τους στην Αμερική και το 1730 ανοίγει στη Φιλαδέλφεια ταβέρνα που σερβίρει cheesecake. Όταν εφευρέθηκε για πρώτη φορά το τυρί κρέμα στη Νέα Υόρκη, το cheesecake βρήκε το ιδανικό του υλικό και γεννήθηκε η νεοϋορκέζικη συνταγή, που ψήνεται στον φούρνο.

30' προετοιμασία
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη βάση


Για την κρέμα


Για την επικάλυψη

Διαδικασία

Βάση

  1. Για να φτιάξουμε το cheesecake, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε μπολ τα αλεσμένα μπισκότα με το βούτυρο, μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα, σαν βρεγμένη άμμος.
  2. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα τσέρκι περίπου 20 εκ.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα μπισκότου και το πιέζουμε με το χέρι μας, ώστε να απλωθεί και να καλύψει ομοιόμορφα τη βάση.
  4. Πιέζουμε προς τα κάτω, να γίνει μια συμπαγής βάση και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά.

Κρέμα

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με την άχνη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
  2. Προσθέτουμε την κρύα κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί και να έχουμε μια αφράτη κρέμα.
  3. Στρώνουμε την κρέμα πάνω από το μπισκότο και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Επικάλυψη

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Βράζουμε για 1-2 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Απλώνουμε πάνω από το τσίζκεϊκ την επικάλυψη με τα φρούτα και σερβίρουμε.

Μυστικά

Εναλλακτικά, σερβίρουμε το τσίζκεϊκ με μαρμελάδα από φρούτα του δάσους ή κεράσι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών