ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦάβα με «σάλτσα» από φασόλια, μυρωδικά και ντοματίνιαΦάβα με «σάλτσα» από φασόλια, μυρωδικά και ντοματίνια
15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6 ως μεζές

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την φάβα με θυμάρι και πάπρικες, πρώτα ξεπλένουμε καλά τη φάβα στο σουρωτήρι και την αδειάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε 500 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ξαφρίζοντας τακτικά.
  3. Προσθέτουμε το ολόκληρο κρεμμύδι, τη δάφνη και το μισό θυμάρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά.
  4. Μαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά έως 1 ώρα, χωρίς να ανακατέψουμε (με το ανακάτεμα η φάβα βγάζει το άμυλό της και μπορεί να κολλήσει). Αν παρ’ όλα αυτά χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα ελάχιστο βραστό νερό.
  5. Στο τέλος αφαιρούμε τη δάφνη και το κρεμμύδι, αλατίζουμε και πολτοποιούμε τη φάβα στον πολυκόφτη ή μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας σταδιακά το λάδι, το λεμόνι και τις πάπρικες.
  6. Αν η φάβα είναι υδαρής, δεν τη μαγειρεύουμε περισσότερο – όσο μένει η φάβα, πήζει.
  7. Την αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
  8. Πριν σερβίρουμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη, σκορπίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών