Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε για εσάς, όπως κάθε εβδομάδα, ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάξαμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν λέει όχι σε ένα γλυκό.

Για την εβδομάδα 22 -28/4 έχουμε να προτείνουμε πολλά νόστιμα φαγητά: από αρωματικό γιουβέτσι με αρακά και ντοματίνια και ανατολίτικα μπιφτέκια με μπαχαρικά μέχρι ρεβύθια πικάντικα με γαρίδες και ζουμερό ψάρι μπιάνκο – ένα λιτό κερκυραϊκό πιάτο άφθαστης νοστιμιάς. Αν νηστεύετε τώρα τη Σαρακοστή, δείτε εδώ το πλήρες νηστίσιμο μενού που σχεδιάσαμε για τις ίδιες ημέρες.

Δευτέρα – Γιουβέτσι με αρακά και ντοματίνια

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Κατά το συνήθειό μας, ξεκινάμε την εβδομάδα με ένα εύκολο, γρήγορο και λαχταριστό φαγητό. Και τι καλύτερο από  ένα αρωματικό γιουβέτσι με τρυφερό αρακά, ζουμερά ντοματίνια και μπόλικα μυρωδικά; Προσθέτουμε και κεφαλοτύρι για έξτρα νοστιμιά, είτε σε κυβάκια είτε χοντροτριμμένο (μπορούμε φυσικά να το αντικαταστήσουμε με όποιο τυρί μας αρέσει, από μαστιχωτό χαλούμι, μέχρι βουτυράτο κασέρι ή πικάντικη φέτα). Μια πράσινη σαλάτα με ελιές θρούμπες και ζεστό προζυμένιο ψωμί είναι τα ιδανικά συνοδευτικά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣπανακόπιτα: 19 αξεπέραστες συνταγές για την παραδοσιακή ελληνική πίταΣπανακόπιτα: 18 αξεπέραστες συνταγές για την παραδοσιακή ελληνική πίτα

Τρίτη – Κοτόπουλο με κάρι και κρεμμύδια

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης

Κάτι διαφορετικό για να ξεφύγουμε κάπως από τη συνηθισμένα αλλά γρήγορο, εύκολο και απίθανα νόστιμο. Με φιλέτο κοτόπουλο, ξηρούς καρπούς, φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγο κάρι, έχουμε σε 20 λεπτά ένα εξαιρετικό γεύμα. Το συνοδεύουμε με αφράτο ρύζι ή νουντλς και μια λαχανοσαλάτα με καρότο και λαδολέμονο.

Τετάρτη – Φάβα λαδερή με κάππαρη

Φάβα λαδερή με κάππαρη
Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

Απίθανος μεζές, παραδοσιακό συνοδευτικό θαλασσινών, η φάβα μπορεί να γίνει και  ένα χορταστικό κύριο πιάτο, ιδιαίτερα όταν τη σερβίρουμε μια μια ξιδάτη κόκκινη σάλτσα με κάππαρη. Φρυγανισμένες φέτες προζυμένιο ψωμιού, χόρτα βραστά και πράσινες ελιές, τα ιδανικά συνοδευτικά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατάτες γιαχνί νηστίσιμες και μη: 11 αγαπημένες συνταγέςΠατάτες γιαχνί νηστίσιμες και μη: 11 αγαπημένες συνταγές

Πέμπτη – Μπιφτέκια με ανατολίτικα μπαχάρια σε σάλτσα με πελτέ

Μπιφτέκια με ανατολίτικα μπαχάρια σε σάλτσα με πελτέ
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Παρασκευή – Γαρίδες πικάντικες με ρεβύθια και ταχίνι

Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε τα πιο νόστιμα και αρωματικά ρεβύθια που έχουμε ποτέ δοκιμάσει: Είναι γιαχνί, έχουν γαρίδες και μαγειρεύονται με λαχανικά σε κρεμώδη γαριδοζωμό. Πιάτο ονειρεμένο! Το συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα, ζεστό ψωμί της αρεσκείας μας και μια αφράτη ταραμοσαλάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚατσικίσιο μπούτι με λεμονάτες αγκινάρες και φρέσκια ρίγανηΚυριακάτικο τραπέζι: 17 συνταγές που φέρνουν την άνοιξη

Σάββατο – Kοτόπουλο στον φούρνο με λαχανικά

Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Θα χρειαστούμε μόνο ένα ταψί για αυτό το υπέροχα φουρνισμένο κοτόπουλο. Είναι τραγανό εξωτερικά, έχει ζουμερό ψαχνό και ψήνεται μαζί με υπέροχα μελωμένα λαχανικά της εποχής. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα, φρέσκια μυζήθρα και αφράτα παξιμαδάκια.

Κυριακή των Βαΐων – To κερκυραϊκό μπιάνκο 

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

«Βάγια, βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό. Και ως την άλλη Κυριακή, με το κόκκινο αυγό.» Κυριακή των Βαΐων, ημέρα που τρώμε ψάρι, και τι καλύτερο από το αρωματικό κερκυραϊκό μπιάνκο; «Με τρία υλικά καταφέρνει να σε εντυπωσιάσει. Αρκεί αυτά τα υλικά να είναι ποιοτικά. Το σωστό ψάρι, το σωστό σκόρδο με άρωμα, το καλό λάδι. Αλλιώς θα σε προδώσει, δεν μπορεί να κρυφτεί», λέει ο Κερκυραίος σεφ Περικλής Κοσκινάς που μας έδωσε τη συνταγή. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε! Το συνοδεύουμε με βραστά χόρτα σαλάτα και ζεστό προζυμένιο ψωμί.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτα με πραλίνα φουντουκιού

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Είναι τούρτα, είναι νηστίσιμη, είναι λαχταριστή και απίθανα νόστιμη. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Αυτό το αφράτο κέικ πραλίνας καλυμμένο με σοκολάτα και στολισμένο με πορτοκάλι κονφί θα μας γλυκάνει όλες τις ημέρες της εβδομάδας. 

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό:

Άρθρα και Συνταγές με Αρακάς

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κριθαράκι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Φάβα

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών