ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧούμους με ψητές πιπεριές και καβουρδισμένο καρύδιΧούμους με ψητές πιπεριές και καβουρδισμένο καρύδιΣε ένα πασχαλινό τραπέζι που στρώθηκε στο κατάστρωμα ενός βαπορέτου που έπλεε στον Βόσπορο με φόντο την Κωνσταντινούπολη, τα μέλη της κοινότητας του Μεγάλου Ρεύματος, άντρες και γυναίκες, κατέφθασαν με αμέτρητες πιατέλες, σαλτσιέρες και δίσκους, φορτωμένα με ό,τι καλύτερο έχει να αναδείξει η εορταστική πολίτικη κουζίνα. Μαζί, κατέφθασε και αυτό το χούμους με παστουρμά, μόνο που δεν το έφερε Πολίτισσα αλλά η Ελλαδίτισσα Δανάη Βασιλάκη, διπλωμάτις, σύζυγος του συναδέλφου δημοσιογράφου και μόνιμου ανταποκριτή της Καθημερινής στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.

10' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 8 ως μεζές

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το χούμους με παστουρμά ξεπλένουμε τα ρεβύθια, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό.
  2. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε.
  4. Προσθέτουμε τον λεμονοχυμό, το ταχίνι, το σκόρδο, το κύμινο και το αλάτι και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνει μια ενιαία κρέμα.
  5. Αν είναι πολύ σφιχτή, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
  6. Ζεσταίνουμε στον φούρνο ένα πήλινο σκεύος σερβιρίσματος, αδειάζουμε εκεί το χούμους και το διατηρούμε ζεστό.
  7. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με την πάπρικα και σοτάρουμε απαλά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  8. Ρίχνουμε τον παστουρμά και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθεί καλά και να βγάλει όλα τα ωραία του αρώματα.
  9. Αδειάζουμε το όλον στο χούμους και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Άρθρα και Συνταγές με Αλλαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Ταχίνι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT