Απολαυστικές ταραμοσαλάτες, με όλα τα μυστικά τους, από την κλασική με ψωμί και κρεμμύδι μέχρι τη «μαγιονέζα» μόνο με λεμόνι και ελαιόλαδο.

15' προετοιμασία
Σύνολο: 15 λεπτά

Υλικά

Βάρος: για 500 ml

Για την κλασική ταραμοσαλάτα

Για την μαγιονέζα ταραμά

Διαδικασία

Κλασική ταραμοσαλάτα

  1. Βάζουμε το κρεμμύδι σε ψιλό σουρωτήρι, το πιέζουμε να φύγουν όλα τα υγρά και το αδειάζουμε στον πολυκόφτη.
  2. Προσθέτουμε τον ταραμά, το ψωμί και το χυμό και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το λάδι.
  4. Αν το μείγμα γίνει πολύ πηχτό, αραιώνουμε με λίγο νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια κρέμα με την υφή μαγιονέζας.

Μαγιονέζα Ταραμά

  1. Βάζουμε τον λευκό ταραμά στον πολυκόφτη και τον χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 1/2 λεπτό. Επειδή θα κολλήσει στα τοιχώματα, θα χρειαστεί να σταματήσουμε τη λειτουργία της συσκευής και να «σπρώξουμε» τον ταραμά με ένα κουτάλι προς τα μαχαίρια.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά λίγο – λίγο το νερό (1 – 1½ κουτ. σούπας κάθε φορά), εναλλάξ με το λάδι (περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι τη φορά) και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τα υγρά δεν τα ρίχνουμε από το άνοιγμα στο καπάκι του μπλέντερ (γιατί θα πιτσιλίσουν), αλλά σταματάμε κάθε φορά τη λειτουργία της συσκευής, ανοίγουμε το καπάκι, τα προσθέτουμε, «σπρώχνουμε» με το κουτάλι, κλείνουμε και χτυπάμε για 1/2 λεπτό κάθε φορά.
  3. Οταν τελειώσει το νερό και το λάδι, προσθέτουμε το 25 ml χυμό και 1 κουτ. γλυκού  ξύσμα του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 – 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα που θα έχει την υφή της μαγιονέζας.
  4. Τη βάζουμε σε βάζο που κλείνει καλά και τη διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 10 ημέρες.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών