ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιατί η νηστεία κάνει καλόΓιατί η νηστεία κάνει καλό

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η μεγαλύτερη σε έκταση αλλά και η σπουδαιότερη νηστεία της ελληνικής παράδοσης. Στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη θεωρείται ότι εξαγνίζει και προετοιμάζει τον πιστό για την Ανάσταση του Κυρίου, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να νηστέψουν για άλλους λόγους, είτε γιατί θέλουν να αποτοξινωθούν για ένα διάστημα από τα ζωικά προϊόντα είτε γιατί θέλουν να αναμετρηθούν με κάτι που θεωρούν ως κατεξοχήν πνευματική πρόκληση. Για όποιον λόγο και αν επιλέξετε να νηστέψετε, γεγονός είναι ότι θα υποβάλλετε τον εαυτό σας σε μια σωματική δοκιμασία, μια διαδικασία στέρησης από βασικές ομάδες τροφίμων και υπάρχει ο κίνδυνος να παρουσιάσετε έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία σας. Πριν ξεκινήσετε τη νηστεία, λοιπόν, θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν αντέχετε να νηστέψετε και τις 48 μέρες και αν είναι σωστό για την περίπτωσή σας – ιδίως αν πάσχετε από κάποιο νόσημα, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας! Αν το έχετε πάρει απόφαση, τότε μένει να δείτε πώς θα το κάνετε σωστά. Κι εδώ μπαίνουμε εμείς.

Με την καθοδήγηση της δρος Αντωνίας Τριχοπούλου, καθηγήτριας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, και της εξαιρετικής επιστημονικής της ομάδας, καταρτίσαμε ένα «ημερολόγιο νηστείας», δηλαδή ένα πλήρες διατροφολόγιο ανά εβδομάδα και ημέρα, με προτάσεις για όλα τα γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό). Παράλληλα, συγκεντρώσαμε πάνω από 100 συνταγές από τους σεφ μας, θρεπτικές, υγιεινές, νόστιμες και ευφάνταστες. Στόχος μας, να εμπλουτίσουμε το καθημερινό σαρακοστιανό τραπέζι με συναρπαστικές γεύσεις. Αυτά τα εβδομαδιαία μενού για καθεμία από τις 7 εβδομάδες της Σαρακοστής, θα τα αναρτούμε στο site κάθε Παρασκευή προκειμένου να μπορείτε εγκαίρως να ψωνίσετε τα απαραίτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιατί η νηστεία παχαίνει και 7 τρόποι να μην πάρουμε κιλά τη ΣαρακοστήΓιατί η νηστεία παχαίνει και 7 τρόποι να μην πάρουμε κιλά τη Σαρακοστή

Πώς πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ημερολόγιο νηστείας

Το ημερολόγιο νηστείας που φτιάξαμε δεν είναι μια αυστηρή, άκαμπτη δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα. Ούτε πρόκειται για μια δίαιτα που θα παίρνατε από διαιτολόγο για να χάσετε βάρος. Δεν μετρήσαμε θερμίδες, δεν ήταν αυτός ο στόχος μας. Προσπαθήσαμε όμως να συνθέσουμε για κάθε μέρα ένα συνετό διατροφικό πρόγραμμα, χωρίς υπερβολές. Οι συνταγές που δίνουμε είναι πολύ περισσότερες από αυτές που θα χρειαστείτε. Δείτε τες, εμπνευστείτε, διαλέξτε τι θα μαγειρέψετε και προγραμματίστε εσείς πότε σας βολεύει να το φτιάξετε. Θα δείτε και αρκετά γλυκά, πολύ περισσότερα από όσα θα έφτιαχνε ένας μέσος άνθρωπος μέσα στην εβδομάδα και από όσα θα ήταν σωστό να καταναλώσει. Κι αυτά δίνονται περισσότερο ως ιδέα και έμπνευση, ως μια μικρή ανάσα κι ένα γλυκό διάλειμμα που θα διακόψει τη μονοτονία.

Γλυκές είναι επίσης οι περισσότερες προτάσεις που δίνουμε για το πρωινό, αν και αρκετά ισορροπημένες σε γενικές γραμμές. Αν προτιμάτε όμως, μπορείτε να φάτε ψωμί ή φρυγανιές με ντοματίνια, ελιές και ελαιόλαδο. Μια χαρά πρωινό είναι κι αυτό.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι σας δίνουμε απλώς έναν μπούσουλα σε περίπτωση που θέλετε να νηστέψετε· ένα χαλαρό οργανόγραμμα που θα σας βοηθήσει να συντάξετε τις μέρες σας και να οργανώσετε τα μαγειρέματά σας. Αλλά, ακόμα και αν δεν νηστέψετε, θα βρείτε απίστευτες συνταγές που θα σας κάνει κέφι να μαγειρέψετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγκινάρες τυλιγμένεςΟι νηστίσιμες συνταγές της Εύης Βουτσινά: 26 πιάτα για τη Σαρακοστή

Προσοχή!

Τα παιδιά, οι έφηβοι, οι έγκυες, οι θηλάζουσες, όσες γυναίκες πάσχουν από οστεοπόρωση και τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία, θα πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη νηστεία. Επίσης, οι διαβητικοί και όσοι έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το αν είναι σωστό να νηστέψουν και για πόσο διάστημα.

Το νηστίσιμο μενού για την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής

(βρείτε όλες τις συνταγές στο τέλος του άρθρου)

 

Δείτε εδώ τις συνταγές για την πρώτη εβδομάδα της νηστείας:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών