ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγκινάρες με κουκιά χλωρά και μάραθοΑγκινάρες με κουκιά χλωρά και μάραθο Η διατροφολόγος μάς επισημαίνει ότι οι αγκινάρες είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Συνδυασμένη με διάφορα μυρωδικά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη διατροφική αξία.

(Πιάτα & μαχαιροπίρουνα από το Equip Hotel Μον.ΕΠΕ)

35' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το πέστο μυρωδικών

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις αγκινάρες α λα πολίτα με πέστο μυρωδικών σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 6-7 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 3 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε τις αγκινάρες, τις πατάτες, τα καρότα και τον μάραθο και ανακατεύουμε καλά.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό (ή το τσάι), ο οποίος πρέπει να καλύψει τα υλικά μέχρι τη μέση (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό ή ζεστό νερό).
  5. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα σκληρά λαχανικά.
  6. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  7. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει άλλη μία βράση.
  8. Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λαδάκι του και να έχει και λίγο ζουμί.
  9. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Πέστο μυρωδικών

  1. Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά εκτός από το γιαούρτι, μέχρι να φτιάξουμε ένα σχετικά σφιχτό μείγμα.
  2. Το μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι καρύδας και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρισμα

  1. Βγάζουμε τις πατάτες από το σκεύος, τις βάζουμε σε μια πιατέλα και τις λιώνουμε με πιρούνι.
  2. Απλώνουμε τον πουρέ σε όλη την πιατέλα και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και το μισό ξύσμα.
  3. Πάνω στις πατάτες αδειάζουμε το υπόλοιπο φαγητό με τα ζουμιά του.
  4. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ξύσμα, ραντίζουμε με το επιπλέον ελαιόλαδο και συμπληρώ- νουμε με κουταλιές πέστο μυρωδικών (η μισή ποσότητα αρκεί, φυλάσσουμε την υπόλοιπη στο ψυγείο για 2-3 ημέρες).
  5. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές με Αγκινάρες

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών