20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: περίπου 1 λίτρο

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπλέντερ ρίχνουμε τα πράσα, τα καρότα, τα κρεμμύδια και τη μαραθόριζα. Τα χτυπάμε με διακοπτόμενη λειτουργία, ώστε να ψιλοκοπούν αλλά να μη γίνουν πολτός. Αν δεν έχουμε μεγάλο μπλέντερ, κάνουμε τη διαδικασία στο μπλέντερ ή στο μούλτι που έχουμε, μοιράζοντας σε 2-3 δόσεις τα υλικά.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του μπλέντερ.
  3. Σοτάρουμε για 7 - 8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το μείγμα να μαλακώσει και να σκορπίσει το άρωμά του. 
  4. Ρίχνουμε το μαϊντανό, τη δάφνη, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  5. Σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και προσθέτουμε 1½ λίτρο ζεστό νερό. 
  6. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, ξαφρίζοντας, όσο ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια.
  7. Σουρώνουμε καλά το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι ή τουλπάνι *. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.

Μυστικά

* Τουλπάνι βρίσκουμε σε μαγαζιά με είδη ραπτικής και σε ορισμένα καταστήματα με είδη για την κουζίνα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών