20'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για τις αγκινάρες με κουκιά χλωρά και μάραθο, αν τα κουκιά είναι τρυφερά, τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα, αλλά τα καθαρίζουμε όπως τα φασολάκια: κόβουμε τις άκρες τους και τα καθαρίζουμε από τις ίνες τους γύρω-γύρω.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα κουκιά, τις πατάτες, τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά.
- Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει μέχρι τη μέση όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25 - 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Πότε-πότε σείουμε την κατσαρόλα.
- Μετά ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μάραθο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
Δύσκολο οινικά πιάτο. Θα σας πρότεινα να το δοκιμάσετε με ένα frizzante κρασί από τη Ζίτσα! Εναλλακτικά, ένα διακριτικό πελοποννησιακό Viognier.