Από τη µια η γλύκα του µαγειρεµένου πράσου και του κρεµµυδιού, από την άλλη η αχνή πίκρα και ξινάδα από τις ροδέλες λεµονιού που σιγοµαγειρεύονται µε τα υπόλοιπα υλικά. Στο βάθος, το χαρακτηριστικό άρωµα του σέλινου. Τη συνταγή µαγείρεψε ο µοναχός Επιφάνιος.

20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: για 3 - 4 άτομα

Διαδικασία

  1. Σε µια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουµε τα πράσα, τα κρεµµύδια, τη σελινόριζα και τα σέλινα για 8 - 10 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να µαραθούν.
  2. Ενδιάµεσα αλατίζουµε, για να βγάλουν τα λαχανικά τα υγρά τους.
  3. Κόβουµε το 1 λεµόνι σε ροδέλες, αφαιρούµε τα κουκούτσια και τις ακουµπάµε πάνω στα υλικά.
  4. Προσθέτουµε τα δαφνόφυλλα, λίγο αλάτι και 1 φλιτζάνι νερό.
  5. Μόλις τα υγρά κοχλάσουν, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και αφήνουµε το φαγητό να µαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά.
  6. Προσθέτουµε το κρασί, σκεπάζουµε και πάλι και µαγειρεύουµε για άλλα 15 - 20 λεπτά ή µέχρι να σωθούν τα υγρά και να µελώσει το φαγητό. Κατά το µαγείρεµα σείουµε την κατσαρόλα για να µην κολλήσει το φαγητό και παρακολουθούµε µήπως χρειαστεί να προσθέσουµε νερό.
  7. Στο τέλος, ρίχνουµε το χυµό από το δεύτερο λεµόνι και πιπέρι. Ελέγχουµε το αλάτι και σερβίρουµε µε ψωµί και ελιές.

Μυστικά

* Κάτι ανάµεσα σε µεγάλου µεγέθους ρηχή κατσαρόλα και βαθύ ταψί µε χερούλια είναι ο ταβάς. Στο Αγιον Ορος έχουν ταβάδες που χωρούν 100 µερίδες φαγητό - σε αυτούς µαγειρεύουν σε µεγάλα πανηγύρια µε πολλούς επισκέπτες, συνήθως στην ύπαιθρο. Χρειάζονται τέσσερις καλόγεροι για να τους σηκώσουν µε µεγάλα µακριά ξύλα που περνούν µέσα από τα χερούλια τους. Στο σπίτι θα χρησιµοποιήσουµε µια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών