Ωραία η τυρόπιτα με τα περίτεχνα χειροποίητα φύλλα αλλά και η ζυμαρόπιτα έχει τη δική της χάρη! Πιο ταπεινή και καθημερινή, αλλά και απείρως πιο εύκολη και γρήγορη, είναι η ελληνική cucina povera στα καλύτερά της. Φαγητό της ανάγκης, γίνεται με ελάχιστα υλικά που, λίγο πολύ, βρίσκονται πάντα στην κουζίνα και χωρίς πολύ κόπο ταΐζει πολλά στόματα. Ζυμαρόπιτα, κασόπιτα, «ξεσκέπαστη» τυρόπιτα – υπάρχουν πολλά ονόματα για το πρόχειρο και διαχρονικά αγαπημένο φαγητό της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτερεά ΕλλάδαΠαραδοσιακές πίτες: Οι θρυλικές συνταγές της Στερεάς Ελλάδας Συνήθως, πρόκειται για έναν αλευρένιο χυλό που εμπλουτίζεται με τυρί και ψήνεται σε καυτό ταψί αλλά οι παραλλαγές ποικίλουν. Έχετε δοκιμάσει χρυσαφένια μπατζίνα με καλαμποκάλευρο ή βλάχικη ζυμαρόπιτα με γλυκό τραχανά; Η εμβληματική κασόπιτα από την Ήπειρο είναι συνταγή που θα φτιάχνετε και θα ξαναφτιάχνετε, όμως, αρχάριοι και μη, αξίζει να πειραματιστείτε με την τσιτσανόπιτα, τη «γυμνή» τυρόπιτα της βόρειας Εύβοιας ή την περγαμηνή τυρόπιτα με το ζυμάρι που απλώνεται στο ταψί με τα χέρια. Μικρές πινελιές, από μαυροκούκι μέχρι ξύσμα λεμονιού ή μυρωδικά, θα δώσουν στην κάθε πίτα διαφορετικό χαρακτήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣοκολατογλυκό με 3 υλικάΓρήγορα γλυκά για κάθε μέρα: 23 απολαυστικές συνταγές έτοιμες στο άψε σβήσε

Μυστικά για το ψήσιμο

Οι πίτες χωρίς φύλλο ενδέχεται να κολλήσουν στο ταψί. Για να το αποφύγουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία των αντιστάσεων. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το βούτυρο σε μικρά κυβάκια ή το ελαιόλαδο στο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο μέχρι να λιώσει και να ζεσταθεί καλά η λιπαρή ουσία αλλά και το ταψί. Το βγάζουμε προσεκτικά, διότι θα είναι καυτό, ρίχνουμε αμέσως τον χυλό και το φουρνίζουμε. Με τον τρόπο αυτό ροδίζει το κάτω μέρος της πίτας και βγαίνει από το ταψί ευκολότερα.

Δείτε εδώ 12 συνταγές για τυρόπιτα χωρίς φύλλο:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών