Ζυμαρόπιτα ή κασόπιτα κατάγεται από την Ήπειρο και μάλιστα σε αρκετές ταβέρνες στα Ζαγοροχώρια τον χυλό τον έχουν έτοιμο σε σκεύη σαν βαρέλια και από τη βρυσούλα τους γεμίζουν το ταψί, πασπαλίζουν με τη φέτα και ψήνουν την κασόπιτα αμέσως μετά την παραγγελία.

Την ετοιμάζουμε γρήγορα και εύκολα και την τρώμε για πρωινό, για μεζέ, για σνακ, ή ελαφρύ γεύμα. Ιδανικό της ταίρι το ξινόγαλα, το γιαούρτι και το γαλοτύρι.

10' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 38 - 40 εκ.

Διαδικασία

  1. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το πιπέρι, τα αυγά, το μισό βούτυρο, το γάλα και το γιαούρτι. Πρέπει να γίνει ένας χυλός πηχτός σαν μέλι. Αν είναι πιο σφιχτός, τον αραιώνουμε με λίγο νερό.
  2. Κρατάμε μία χουφτίτσα από το τυρί και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στον χυλό.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, βουτυρώνουμε το ταψί και το βάζουμε στον φούρνο να κάψει καλά. Έτσι η πίτα θα ροδίσει ωραία από κάτω και δεν θα κολλήσει.
  4. Αδειάζουμε τον χυλό στο καυτό ταψί, πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
  5. Ψήνουμε την πίτα για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών