«Θα την κάμεις μόνο αν σου βρίσκεται κατσικίσιο τυρί από την Απάνω Μεριά», τον συμβούλευαν οι Καθολικές νοικοκυρές, που του έδειξαν τη συνταγή. Έτσι, ο Λεονάρδος Ρούσσος προπαραγγέλνει το τυρί από Απανωμερίτες τυροκόμους όταν θέλει να ετοιμάσει το πασχαλινό αυτό γλύκισμα. Οι πιο εύποροι της Σύρου το έκαναν με διάφορες παραλλαγές, προσθέτοντας από πούδρα αμυγδάλου μέχρι μαστίχα Χίου. Οι μερακλήδες άφηναν ένα πορτοκάλι να στεγνώσει στον ήλιο, έπαιρναν τη στεγνή φλούδα του, την κοπάνιζαν στο γουδί και με αυτήν αρωμάτιζαν την τυρόπιτα.
