ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκιά μυζηθρόπιταΓλυκιά μυζηθρόπιτα χωρίς φύλλο από τον Στέλιο Παρλιάρο Με κατσικίσιο τυρί γίνεται αυτό το γλύκισμα που συνήθιζαν να φτιάχνουν οι καθολικές νοικοκυρές της Σύρου την περίοδο του Πάσχα. Οι πιο εύπορες έκαναν διάφορες παραλλαγές, προσθέτοντας από πούδρα αμυγδάλου μέχρι μαστίχα Χίου. Άλλες άφηναν ένα πορτοκάλι να στεγνώσει στον ήλιο, έπαιρναν τη στεγνή φλούδα του, την κοπάνιζαν στο γουδί και με αυτήν αρωμάτιζαν την τυρόπιτα.

 

20' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Διαδικασία

  1. Για την γλυκιά τυρόπιτα από τη Σύρο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C
  2. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για 6-7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
  3. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί μέσα στο μείγμα.
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και το λικέρ μαστίχας, αν βάλουμε, και ανακατεύουμε.
  5. Μεταφέρουμε το γλυκό σε βουτυρωμένο χαμηλό ταψάκι διαστάσεων περίπου 35 x 25 εκ. και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  6. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, αλλά όχι εντελώς.
  7. Όσο είναι ακόμη ζεστό, περιχύνουμε με το μέλι.
  8. Σερβίρουμε μόλις απορροφηθεί το μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Vinsanto και Mezzo για τα γλυκά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών