Για αυτή τη βλάχικη ζυμαρόπιτα με τον γλυκό τραχανά ένα από τα συστατικά-κλειδιά είναι το καλό γάλα αλλά και το βούτυρο. «Εμείς δεν παίρνουμε βούτυρο από το σούπερ μάρκετ. Πάμε στα κονάκια των Βλάχων και παίρνουμε το “άλιωτο”, που το βρίσκουμε μόνο όταν έχουν γάλα τα πρόβατα. Είναι η κορφή του γάλακτος.», λένε οι μαγείρισσες της Κερατέας, ανάμεσα στις οποίες κι η Ειρήνη Νοητάκη, που μας έδωσε τη συνταγή. Για εμάς, το αιγοπρόβειο από βάζο είναι η πλησιέστερη εναλλακτική.
