30'
προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τα νιόκι
Για την κρέμα τραχανά
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια ουρά με τηγανητά νιόκι και κρέμα τραχανά, ξεκινάμε αλατίζοντας την ουρά και την αφήνουμε, τουλάχιστον 1 ώρα, σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα 60 ml ελαιόλαδο και, αφού σκουπίσουμε τα κομμάτια της ουράς, τα σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές για 5-6 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και πετάμε το καμένο λάδι και τα λίπη.
- Προσθέτουμε τα 50 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι μαζί με την πάπρικα, το κύμινο και τα μπαχάρια.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για 1 λεπτό, για να βγάλει τα αρώματά του.
- Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το λευκό κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τόσο ζωμό ώστε να καλύπτει το κρέας και ακόμη τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι.
- Κλείνουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο. Μαγειρεύουμε για 2,5-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ξεκολλάει εύκολα από το κόκαλο.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα το κρέας και το ξεψαχνίζουμε. Αφαιρούμε και τα καρότα και το σέλερι, για να τα σερβίρουμε.
- Σουρώνουμε το φαγητό και ρίχνουμε τα υγρά σε κατσαρολάκι.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8-12 λεπτά ή μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να δέσουν σε σάλτσα.
- Προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι και το κρέας και αφήνουμε τη σάλτσα να γλασαριστεί.
Νιόκι
- Αλατίζουμε τις πατάτες, τυλίγουμε καθεμία σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις ανοίγουμε στη μέση για να φύγουν οι υδρατμοί, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με πιρούνι ή πρέσα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους, το τυρί, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά.
- Σχηματίζουμε λεπτούς κυλίνδρους, τους οποίους κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ. που τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει (θα είναι έτοιμα μόλις ανέβουν στην επιφάνεια).
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα ρίχνουμε σε κρύο νερό για να σφίξουν και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα νιόκι για 3-4 λεπτά, σε δόσεις, μέχρι να χρυσίσουν.
Κρέμα τραχανά
- Σε κατσαρολάκι βάζουμε τον τραχανά με το γάλα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη φέτα και το βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το θυμάρι και αλατοπίπερο.
- Σερβίρουμε τη μοσχαρίσια ουρά με τα νιόκι και την κρέμα τραχανά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 143.