ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχαράκι κρεμμυδάτο με εσπεριδοειδή και καρόταΜοσχαράκι κρεμμυδάτο με εσπεριδοειδή και καρότα
30' προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα νιόκι

Για την κρέμα τραχανά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια ουρά με τηγανητά νιόκι και κρέμα τραχανά, ξεκινάμε αλατίζοντας την ουρά και την αφήνουμε, τουλάχιστον 1 ώρα, σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα 60 ml ελαιόλαδο και, αφού σκουπίσουμε τα κομμάτια της ουράς, τα σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές για 5-6 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
  3. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και πετάμε το καμένο λάδι και τα λίπη.
  4. Προσθέτουμε τα 50 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι μαζί με την πάπρικα, το κύμινο και τα μπαχάρια.
  5. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για 1 λεπτό, για να βγάλει τα αρώματά του.
  6. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το λευκό κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  7. Προσθέτουμε τόσο ζωμό ώστε να καλύπτει το κρέας και ακόμη τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι.
  8. Κλείνουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο. Μαγειρεύουμε για 2,5-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ξεκολλάει εύκολα από το κόκαλο.
  9. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα το κρέας και το ξεψαχνίζουμε. Αφαιρούμε και τα καρότα και το σέλερι, για να τα σερβίρουμε.
  10. Σουρώνουμε το φαγητό και ρίχνουμε τα υγρά σε κατσαρολάκι.
  11. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8-12 λεπτά ή μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να δέσουν σε σάλτσα.
  12. Προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι και το κρέας και αφήνουμε τη σάλτσα να γλασαριστεί.

Νιόκι

  1. Αλατίζουμε τις πατάτες, τυλίγουμε καθεμία σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις ανοίγουμε στη μέση για να φύγουν οι υδρατμοί, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με πιρούνι ή πρέσα.
  3. Προσθέτουμε τους κρόκους, το τυρί, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά.
  4. Σχηματίζουμε λεπτούς κυλίνδρους, τους οποίους κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ. που τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει (θα είναι έτοιμα μόλις ανέβουν στην επιφάνεια).
  5. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα ρίχνουμε σε κρύο νερό για να σφίξουν και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  6. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα νιόκι για 3-4 λεπτά, σε δόσεις, μέχρι να χρυσίσουν.

Κρέμα τραχανά

  1. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τον τραχανά με το γάλα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τη φέτα και το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  3. Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
  4. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το θυμάρι και αλατοπίπερο.
  5. Σερβίρουμε τη μοσχαρίσια ουρά με τα νιόκι και την κρέμα τραχανά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 143.

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών