ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤραχανάς με κρόκο Κοζάνης και φέταΤραχανάς με κρόκο Κοζάνης και φέτα Στην αγορά κυκλοφορεί πλήθος από τραχανάδες νηστίσιμους, συνήθως εμπλουτισμένους με λαχανικά αποξηραμένα που έχουν προστεθεί στο μείγμα. Αξίζει να δοκιμάσετε και τους θρακιώτικους τραχανάδες με την έντονη νοστιμιά, που ξινίζουν με προζύμι και περιέχουν πολλά λαχανικά και ταχίνι στην ίδια τη ζύμη.

(Πιάτα από το Equip Hotel Μον. ΕΠΕ)

20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τον τραχανά

Για τα μανιτάρια

Διαδικασία

Μανιτάρια

  1. Για να ετοιμάσουμε τον μελωμένο νηστίσιμος τραχανά με καυκαλήθρες και ψητά πλευρώτους προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε φαρδύ και μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το νερό με τον κρόκο Κοζάνης, τη ρίγανη (ή το εστραγκόν), αλάτι και πιπέρι.
  3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να καλυφθούν με το μείγμα.
  4. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε εκεί τα μανιτάρια σε μονή στρώση.
  5. Τα ψήνουμε για 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και να μαλακώσουν.

Τραχανάς

  1. Παράλληλα, σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, να μαραθούν.
  3. Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και όταν δούμε ότι πάει να κολλήσει στον πάτο του σκεύους, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.
  4. Αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε 2 δόσεις καυτό ζωμό με την κουτάλα της σούπας.
  5. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  6. Μαγειρεύουμε με τακτικά ανακατέματα, μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός.
  7. Προσθέτουμε άλλες 2 κουτάλες καυτό ζωμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με τον ίδιο τρόπο όπως όταν ετοιμάζουμε ριζότο, μέχρι ο τραχανάς να μαλακώσει καλά και να μελώσει, χωρίς να είναι ιδιαίτερα ζουμερός – πρέπει να μοιάζει με ριζότο.
  8. Η όλη διαδικασία διαρκεί το πολύ 20 λεπτά και ίσως δεν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο τον ζωμό.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος για 3-4 λεπτά, ώστε να απορροφήσει ο τραχανάς τα περιττά υγρά.
  10. Προσθέτουμε τα ψημένα μανιτάρια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών