ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπατζίνα: η κολοκυθόπιτα των ΑγράφωνΜπατζίνα: η κολοκυθόπιτα των Αγράφων
10' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: Για ρηχό ταψί 38 - 40 εκ. 

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κασόπιτα με ξύσμα λεμονιού και μέλι, αρχικά λιώνουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε καλά το ταψί με λίγο από το μείγμα βουτύρου.
  4. Το βάζουμε στον φούρνο για περίπου 5 λεπτά, να ζεσταθεί καλά.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  6. Προσθέτουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το γάλα, τη μισή ποσότητα από το μείγμα βουτύρου που έμεινε, το ξύσμα, το μέλι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
  7. Ρίχνουμε τη μισή φέτα και ανακατεύουμε.
  8. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, προσεκτικά για να μην καούμε, και αδειάζουμε τον χυλό στο καυτό ταψί. (Με τον τρόπο αυτό η πίτα ξεροψήνεται αμέσως από κάτω και δεν κολλάει).
  9. Στρώνουμε ομοιόμορφα σε λεπτή στρώση (πάχους περίπου 2 εκ.) και σκορπίζουμε το υπόλοιπο τυρί.
  10. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  11. Ψήνουμε την κασόπιτα στο χαμηλό ράφι του φούρνου για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Μοσχοφίλερo και Ασύρτικo.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 121.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών