Πίτα της ανάγκης, η ελληνική cucina povera στα καλύτερά της. Χυλός με αλεύρι, αυγά, γάλα, γιαούρτι και ελάχιστο τυρί. Η σεφ την απογειώνει με μέλι και ξύσμα.

10' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά

Για ρηχό ταψί 38 - 40 εκ. 

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε καλά το ταψί με λίγο από το μείγμα βουτύρου.
  4. Το βάζουμε στο φούρνο για περίπου 5 λεπτά, να ζεσταθεί καλά.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  6. Προσθέτουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το γάλα, τη μισή ποσότητα από το μείγμα βουτύρου που έμεινε, το ξύσμα, το μέλι και αλατοπίπερο.
  7. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
  8. Ρίχνουμε τη μισή φέτα και ανακατεύουμε.
  9. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσεκτικά για να μην καούμε, και αδειάζουμε το χυλό στο καυτό ταψί.
  10. (Με τον τρόπο αυτό η πίτα ξεροψήνεται αμέσως από κάτω και δεν κολλάει.
  11. ) Στρώνουμε ομοιόμορφα σε λεπτή στρώση (πάχους περίπου 2 εκ.
  12. ) και σκορπίζουμε το υπόλοιπο τυρί.
  13. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  14. Ψήνουμε στο χαμηλό ράφι του φούρνου για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  15. Στο ποτήρι μας: Μοσχοφίλερo και Ασύρτικo.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών