ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨωμί με καρύδια και σταφίδεςΨωμί με καρύδια και σταφίδες
45' ψήσιμο
9 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 45'

Υλικά

Τεμάχια: για 1 μεγάλο καρβέλι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον άρτο ξεκινάμε και λιώνουμε τη μαγιά σε 1/2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό.
  2. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε περίπου 3 κουτ. σούπας από το μετρημένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ώστε να σχηματιστεί ένα παχύρρευστος χυλός.
  3. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 5-6 ώρες, να φουσκώσει.
  4. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το μείγμα της μαγιάς με τα άλευρα και το αλάτι.
  5. Ρίχνουμε σταδιακά χλιαρό νερό (περίπου 600 ml) και ζυμώνουμε πολύ καλά για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μια λεία και σφιχτή ζύμη (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο νερό).
  6. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2-3 ώρες, να φουσκώσει καλά.
  7. Μετά το ξαναζυμώνουμε ελαφρώς, το πλάθουμε και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
  8. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά, για να ξαναφουσκώσει.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  10. Φουρνίζουμε το ψωμί και το ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών