45' ψήσιμο
9 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 45'
Υλικά
Τεμάχια: για 1 μεγάλο καρβέλιΔιαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον άρτο ξεκινάμε και λιώνουμε τη μαγιά σε 1/2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε και ανακατεύουμε περίπου 3 κουτ. σούπας από το μετρημένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ώστε να σχηματιστεί ένα παχύρρευστος χυλός.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 5-6 ώρες, να φουσκώσει.
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το μείγμα της μαγιάς με τα άλευρα και το αλάτι.
- Ρίχνουμε σταδιακά χλιαρό νερό (περίπου 600 ml) και ζυμώνουμε πολύ καλά για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μια λεία και σφιχτή ζύμη (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο νερό).
- Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2-3 ώρες, να φουσκώσει καλά.
- Μετά το ξαναζυμώνουμε ελαφρώς, το πλάθουμε και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
- Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά, για να ξαναφουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Φουρνίζουμε το ψωμί και το ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.