35'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 10Γλάσο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το σοκολατένιο κέικ με λάδι και κομπόστα, πρώτα πολτοποιούμε στο μπλέντερ την κομπόστα μαζί με τα ζουμιά.
- Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αραβοσιτέλαιο και την πολτοποιημένη κομπόστα.
- Χαμηλώνουμε περισσότερο την ταχύτητα και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μαζί με το κακάο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
- Το απλώνουμε ομοιόμορφα και το ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε αν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα μαχαίρι ή ένα ξυλάκι για σουβλάκι στο κέντρο του – θα πρέπει να βγουν χωρίς υπολείμματα ζύμης κολλημένα πάνω τους.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.
Γλάσο
- Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε να λιώσει μέσα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε μεταλλικό μπολ που έχουμε στερεώσει στο χείλος μιας κατσαρόλας στην οποία βράζουμε λίγο νερό.
- Μόλις λιώσει, προσθέτουμε τη βανίλια και το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα λείο και γυαλιστερό γλάσο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Συναρμολόγηση
- Κόβουμε το κρύο κέικ σε κομμάτια και απλώνουμε πάνω στο καθένα το σοκολατένιο γλάσο. Ή απλώνουμε το γλάσο σε όλο το κέικ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 2.