ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜπανανόψωμοΜπανανόψωμο
20' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 12

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το κέικ με γιαούρτι, αδειάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολάκι, για να έχουμε πρόχειρο το κεσεδάκι του και να μπορούμε να μετρήσουμε με αυτό.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με μίξερ ή με το σύρμα χειρός, να αφρατέψουν.
  3. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
  4. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Προσθέτουμε το ξύσμα και έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, ώστε το αλεύρι να ενσωματώνεται σταδιακά.
  6. Αν θέλουμε να φτιάξουμε δίχρωμο κέικ, μισό λευκό και μισό σοκολατένιο, αδειάζουμε το μισό μείγμα σε ένα άλλο μπολ και το ανακατεύουμε με το κακάο μέχρι να πάρει ένα βαθύ σοκολατένιο χρώμα (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα κακάο).
  7. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και τα καρύδια στο μείγμα και ανακατεύουμε.
  8. Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα και αδειάζουμε το μείγμα μας.
  9. Αν φτιάξαμε το μισό μισό, βάζουμε πρώτα λίγο από το λευκό, έπειτα λίγο από το σοκολατένιο και ούτω καθεξής μέχρι να τελειώσουν.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για περίπου 50 λεπτά και δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, το κέικ είναι έτοιμο.
  11. Αφήνουμε το κέικ με γιαούρτι να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Μυστικά

Η κυρία Ρέντουλα, που μας έδωσε τη συνταγή, το κάνει όλο με το χέρι για να έχει καλύτερη αίσθηση των υλικών. Ανακατεύει υπομονετικά μέχρι να αισθανθεί ότι έχουν λιώσει οι κόκκοι της ζάχαρης και να δει ότι έχει ασπρίσει και αφρατέψει το βούτυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 49.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών