Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε τα ειδικά ξυλάκια για γλειφιτζούρια και μικρά διάφανα σακουλάκια για να τα συσκευάσετε. Θα πρέπει να επισημάνουμε και κάτι ακόμα, πολύ βασικό: μην τα φτιάξετε αν ο καιρός είναι υγρός, γιατί δεν πρόκειται να σκληρύνουν και θα πάει χαμένος ο κόπος σας.
30'
προετοιμασία
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Τεμάχια: 12Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα γλειφιτζούρια ετοιμάζουμε τρία μεγάλα ταψιά στρώνοντάς τα με αντικολλητικό χαρτί και μοιράζουμε πάνω τους τα ξυλάκια για τα γλειφιτζούρια.
- Πολτοποιούμε το φρούτο που επιλέξαμε στον πολυκόφτη και σουρώνουμε τον πολτό από ψιλό σουρωτό
- Θέλουμε να πάρουμε περίπου 1 1⁄2 κουταλιά της σούπας πουρέ.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με τη γλυκόζη και το νερό. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Αφήνουμε να ζεσταθεί το μείγμα για 3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά, χωρίς ανακάτεμα, μέχρι να φτάσει στους 147°C. Θα χρειαστούμε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε τον πουρέ φρούτου, προσεκτικά γιατί η καραμέλα θα βράζει. Ανακατεύουμε απαλά.
- Πολύ γρήγορα, για να μη σταθεροποιηθεί η καραμέλα, παίρνουμε 2-3 κουταλιές για κάθε γλειφιτζούρι και τις ρίχνουμε στην άκρη από κάθε ξυλάκι: πρώτα ρίχνουμε τη μία κουταλιά και από πάνω τις άλλες δύο, έτσι ώστε να απλώσουν και να σχηματίσουν έναν στρογγυλό πλακέ δίσκο. Πρέπει να είμαστε γρήγοροι, γιατί η καραμέλα κρυώνει γρήγορα.
- Πριν κρυώσουν τα γλειφιτζούρια, τα πασπαλίζουμε με τις πολύχρωμες σπασμένες καραμέλες.
- Σκεπάζουμε τα γλειφιτζούρια με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας το να πέσει χαλαρά πάνω τους, και αφήνουμε στην άκρη για 20-30 λεπτά, μέχρι να σκληρύνουν. Διατηρούνται για περίπου 6 μέρες σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς, σε θερμοκρασία δωματίου και οπωσδήποτε μακριά από υγρασία.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.