Ας τηρήσουμε το έθιμο, ας μυρίσει η τσίκνα ώστε να απλωθεί στον αέρα το μήνυμα της γενικευμένης κρεοφαγίας. Έθιμο που έχει ρίζες πανάρχαιες, από την εποχή που οι θνητοί τσίκνιζαν το κρέας, ώστε η τσίκνα (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) ή αλλιώς «κνίσσα», να φτάσει και να καλοπιάσει τους θεούς. Καλός προγραμματισμός, καλή παρέα και καλή διάθεση και είμαστε έτοιμοι για την καλύτερη Τσικνοπέμπτη της ζωής μας. Τι χρειαζόμαστε;

  1. Επιλέγουμε ό,τι μας αρέσει από το παρακάτω μενού ή όλα, αν είμαστε μεγάλη παρέα.
  2. Προμηθευόμαστε εγκαίρως τα κρεατικά μας, καλύτερα από σήμερα, Τετάρτη, ώστε να τα μαρινάρουμε με την ησυχία μας.
  3. Εκτός από τα κρεατικά, προμηθευόμαστε ψωμί και διάφορες πίτες, όπως για σουβλάκι, αραβικές, κυπριακές κ.ά.
  4. Προμηθευόμαστε επίσης γιαούρτια της αρεσκείας μας για αλείμματα και τζατζίκι, καθώς και τα σαλατικά μας, τα οποία καθαρίζουμε και πλένουμε επιμελώς και τα διατηρούμε έτοιμα στο ψυγείο για τις σαλάτες μας.
  5. Επιλέγουμε μουστάρδες απαλές και πικάντικες, ταμπάσκο, sriracha, sweet chili sauce και άλλες γλυκοπικάντικες σάλτσες που νοστιμίζουν εύκολα και γρήγορα όλα τα κρεατικά μας. Φροντίζουμε και για εκλεκτά μυρωδικά, όπως φρέσκια ρίγανη, φρέσκο θυμάρι και δεντρολίβανο. Διάφορα πιπέρια, μαύρα, πράσινα κ.ά. καθώς και πάπρικες και κυρίως καπνιστές αναβαθμίζουν το όλον.
  6. Φροντίζουμε και για τα ποτά μας. Αγιωργίτικο, χαρμάνια με βάση το Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Malbec, Tempranillo, Μαυροδάφνη κ.α. θα ικανοποιήσουν τους οινόφιλους, ενώ στιβαρές σκουρόχρωμες Porter, Stout, Belgian Dubbel ή Tripel, αλλά και ΙΡΑ όσους αγαπούν την μπύρα. Ούζο και τσίπουρο είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους μεζέδες μας και τα διατηρούμε δροσερά στο ψυγείο.
  7. Ετοιμάζουμε την playlist και ανάβουμε φούρνους, γκριλ και ψησταριές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαγανιά – τηγανιά με πορτοκαλένια λουκάνικα ΧαλκιδικήςΤηγανιές και… σαγανιές για την Τσικνοπέμπτη: 5 μερακλίδικες συνταγές

Ψήσιμο στα κάρβουνα ή στον οικιακό φούρνο, στο γκριλ;

Επιλέγουμε τον τρόπο που μας αρέσει και μας εξυπηρετεί. Όλο το μενού μας γίνεται εύκολα τόσο με τον ένα όσο και με τον άλλο τρόπο. Αν παρόλα αυτά έχετε ψησταριά και ο καιρός το επιτρέπει, ιδού κάποιες χρήσιμες συμβουλές:

Πώς ανάβουμε τη θράκα

  1. Μέσα στην ψησταριά μας φτιάχνουμε μια στοίβα από προσανάμματα και λίγα φύλλα εφημερίδας. Αν είμαστε στην εξοχή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ξερόκλαδα από διάφορα δέντρα και θάμνους, προτιμότερο σχίνο και πουρνάρι που δίνουν ωραίο άρωμα, ακόμα και ξερές κληματόβεργες.
  2. Από πάνω βάζουμε κάμποσα κάρβουνα, ίσα να καλύψουμε τη στοίβα με τα προσανάμματα. Καταβρέχουμε τα ξύλα και τις εφημερίδες με οινόπνευμα ή, πιο σωστά, παραχώνουμε ανάμεσα στα ξύλα 2 – 3 κομμάτια βαμβακιού ή χαρτοπετσέτες βουτηγμένες σε λάδι (π.χ. χρησιμοποιημένο τηγανόλαδο), αφού το λάδι καίγεται πιο αργά από το οινόπνευμα.
  3. Ανάβουμε προσεκτικά τη φωτιά με ένα μακρύ σπίρτο. Μόλις δημιουργηθεί δυνατή φλόγα και πυρώσουν τα πρώτα κάρβουνα, προσθέτουμε και άλλα.
  4. Καθώς φουντώνει η φωτιά, συνεχίζουμε να την τροφοδοτούμε σιγά- σιγά με κάρβουνα, μέχρι να έχουμε χρησιμοποιήσει περίπου τα μισά.
  5. Σταδιακά η φλόγα θα αρχίσει να «πέφτει», σημάδι ότι η φωτιά «χωνεύει». Τα κάρβουνα θα δείχνουν αναμμένα, πυρωμένα.
  6. Μόλις πυρώσουν καλά τα κάρβουνα και δεν υπάρχει φλόγα, τα απλώνουμε με ένα φτυαράκι ή με μια τσιμπίδα (μασιά) ή με ένα σιδερένιο φαράσι, φορώντας γάντια για να μην καούμε, κατά μήκος της ψησταριάς στη μία άκρη της, όχι στο κέντρο.
  7. Είμαστε έτοιμοι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπριζόλες µοσχαρίσιες µε σάλτσα λαδορίγανηςΟι μπριζόλες της Τσικνοπέμπτης: Οδηγίες για τέλειο ψήσιμο και 12 συνταγές

Πώς ψήνουμε τα κρεατικά μας

  1. Πρώτα ελέγχουμε αν είναι καλά χωνεμένη η θράκα. Αν ψήνουμε στα κάρβουνα, η θράκα που θα ετοιμάσουμε πρέπει να είναι καλά χωνεμένη, για να ψήσουμε σωστά και με ασφάλεια. Τα μισοαναμμένα, μαύρα ή γκριζόμαυρα κάρβουνα εκλύουν το επικίνδυνο μονοξείδιο του άνθρακα και τους καρκινογόνους πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες. Αντίθετα, στα κάρβουνα που έχουν γίνει γκριζόχρωμη, πυρωμένη, καλά χωνεμένη θράκα, η καύση είναι τέλεια, ολοκληρωμένη και παύουν να εκλύονται οι επικίνδυνες ενώσεις. Χωνεμένη, άρα ασφαλής και σωστή για ψήσιμο, είναι η θράκα που δεν βγάζει φλόγα και λευκό καπνό.
  2. Πριν από το ψήσιμο αφήνουµε το κρέας σε θερµοκρασία δωµατίου για περίπου 1 ώρα, για να χαλαρώσουν οι ίνες και να ψηθεί καλύτερα.
  3. Δεν χρειάζεται να στεγνώσουµε εντελώς τα κρέατα από τη µαρινάδα τους. Απλώς τα «ταµπονάρουµε» ελαφρώς µε χαρτί κουζίνας, ιδιαίτερα αν η µαρινάδα περιέχει υλικά που αρπάζουν εύκολα, όπως η ντοµάτα και το µέλι.
  4. Πριν από το ψήσιµο αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το κρέας και από τις δύο πλευρές. Aλατίζουμε προς το τέλος του ψησίματος ή μετά από αυτό, γιατί το αλάτι «τραβάει» τα υγρά του κρέατος και το στεγνώνει.
  5. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος να χαμηλώσουμε την ένταση της φωτιάς, είτε ανεβάζουμε τη σχάρα μία σκάλα είτε σπάμε τη θράκα με μια μακριά λαβίδα, αραιώνουμε τα κάρβουνα και πάντα δοκιμάζουμε με το χέρι μας.

Οι κρεατομεζέδες της αρχής

Μπρουσκέτες με «πελτέ» λιαστής ντομάτας, λουκάνικο και ρόκα

Μπρουσκέτες με «πελτέ» λιαστής ντομάτας, λουκάνικο και ρόκα
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Λιχούδικος και πανεύκολος μεζές. Λουκάνικα μερακλίδικα της αρεσκείας μας, ένα αρωματικό άλειμμα από λιαστές ντομάτες και φρυγανισμένο ψωμί ή πιτούλες και έτοιμος!

Τηγανιά με χοιρινό μαριναρισμένο σε ρετσίνα και μανιτάρια

Τηγανιά με χοιρινό μαριναρισμένο σε ρετσίνα και μανιτάρια
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μμμ, μερακλίδικος μεζές. Θα πάρει φωτιά το τηγάνι!

Τηγανιά με λουκάνικο, πατάτες και αυγά

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Λουκάνικο και πατάτες και αυγά μαζί, λόγω της ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑποκριά: 9 πολύτιμες παραδοσιακές συνταγές με κρέας από όλη την ΕλλάδαΑποκριά: 9 πολύτιμες παραδοσιακές συνταγές με κρέας από όλη την Ελλάδα

Τα κρεατικά

Χοιρινά σουβλάκια με καπνιστή πάπρικα και γιαούρτι

Χοιρινά σουβλάκια με καπνιστή πάπρικα και γιαούρτι
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Τα πιο αρωματικά σουβλάκια που έχουμε δοκιμάσει! Τα μαρινάρουμε για 3 ώρες σε γιαούρτι με μουστάρδα και πάπρικες, οπότε προγραμματίζουμε εγκαίρως.

Αρνίσια «παϊδάκια» με μουστάρδα και ρίγανη

Αρνίσια «παϊδάκια» με μουστάρδα και ρίγανη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ποιος μπορεί να πει όχι σε ένα πιάτο αρνίσια «παϊδάκια», αρωματισμένα  με ρίγανη, μουστάρδα και ξύσμα λεμονιού; Ουδείς!

Μπριζολάκια χοιρινά μαριναρισμένα σε μαρινάδα κρασιού

Μπριζολάκια χοιρινά μαριναρισμένα σε μαρινάδα κρασιού
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Με μέλι, δεντρολίβανο και λίγο κρόκο Κοζάνης, αυτά τα χοιρινά μπριζολάκια είναι γλύκισμα.

«Παϊδάκια» κοτόπουλου με πορτοκάλι και ανατολίτικα μπαχαρικά

Παϊδάκια κοτόπουλου με ανατολίτικα μπαχαρικά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ζουμερά και μπαχαράτα, αυτά τα μερακλίδικα «παϊδάκια» θα κλέψουν την παράσταση. Μπορούμε να τα μαρινάρουμε από την προηγούμενη, να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο και την ίδια ημέρα απλώς να τα ψήσουμε.

Γκιούλμπασι: Η αυθεντική σμυρναίικη συνταγή

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Όπως το έφτιαχναν οι Σμυρνιοί: αρνί, κατσίκι, χοιρινό ή ανάμεικτα, με λαχανικά και τυριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ Τσικνοπέμπτη θέλει κοψίδια: 18 λαχταριστές συνταγέςΗ Τσικνοπέμπτη θέλει κοψίδια: 18 λαχταριστές συνταγές

Οι σαλάτες

Σαλάτα πράσινη με φυστίκια και λαδολέμονο μανταρινιού

Σαλάτα πράσινη με φυστίκια και λαδολέμονο μανταρινιού
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Μια δροσερή σαλάτα με απλά, εποχικά υλικά, γεμάτη αρώματα: πρασινάδες, φινόκιο, φυστίκια Αιγίνης και μανταρίνια, συνδυασμένα μοναδικά.

Λαχανοσαλάτα με πέστο μαϊντανού

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

Συνοδεύει ιδανικά όλα τα ψητά κρεατικά αλλά και το κοτόπουλο. Το πέστο μαϊντανού μπορούμε να το έχουμε έτοιμο στο ψυγείο από την προηγούμενη, για να μην χάνουμε χρόνο την ίδια ημέρα.

Bonus: Τυροκαυτερή να καεί το πελεκούδι!

Τυροκαυτερή να καεί το πελεκούδι
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Πλούσια και πιπεράτη γεύση με βαρελίσια φέτα, πρόβειο βούτυρο και μπούκοβο. Απολαυστική. Θέλει προζυμένιο ψωμί, ζεστές πίτες για σουβλάκια ή κυπριακές για απολαυστικές βουτιές.

Τζατζίκι: 5+1 πρωτότυπες συνταγές

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Τα καταλληλότερα γιαούρτια για τα τζατζίκια είναι τα στραγγιστά (σακούλας), που δεν βγάζουν πολλά υγρά στο ανακάτεμα. Παραδοσιακά, το κλασικό τζατζίκι φτιάχνεται με στραγγιστό πρόβειο, αλλά η επιλογή είναι δική μας.
Όλα τα τζατζίκια είναι προτιμότερο να μένουν τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο για να αναμειχθούν τα αρώματα των πρώτων υλών τους και να βγάλουν το μέγιστο της νοστιμιάς τους και διατηρούνται στο ψυγείο, σκεπασμένα με διάφανη μεμβράνη, έως δύο ημέρες. Μπορούμε λοιπόν να τα ετοιμάσουμε από σήμερα Τετάρτη και αύριο απλώς να τα απολαύσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 ελληνικά κρασιά για το αποκριάτικο φαγοπότι10 ελληνικά κρασιά για το αποκριάτικο φαγοπότι

Συνοδευτικά: Πατάτες μόνο!

Το απόλυτο συνοδευτικό των κρεατικών, οι πατάτες, γίνονται εξίσου νόστιμες στο τηγάνι και στον φούρνο. Επιλέγουμε τι θα κάνουμε με γνώμονα το μέρος που είναι πιο ελεύθερο, ο φούρνος ή το μάτι της κουζίνας.

Οι απόλυτες τραγανές τηγανητές πατάτες του Χριστόφορου Πέσκια

Οι απόλυτες τραγανές τηγανητές πατάτες του Χριστόφορου Πέσκια
Φωτογραφία: Στεφανία Βασιλείου

Πατάτες χρυσαφένιες, τραγανές απ΄έξω, τρυφερές στο εσωτερικό τους. Ονειρεμένες.

Πατάτες φούρνου σαν τηγανητές

Φωτογραφία: Shutterstock

Ορεκτικό, συνοδευτικό και μεζές εκ των ουκ άνευ.

Η απίστευτη συνταγή του Βασίλη Καλλίδη για πατάτες φούρνου

Πατάτες φούρνου μινιμάλ
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Για πατάτες «λουκούμι». Το μόνο που μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε είναι πάπρικα καπνιστή, σκόρδο ή ρίγανη.

 

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Λουκάνικα

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών