10'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 4-5Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το αρνάκι με πατάτες στη γάστρα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
- Σε μια γάστρα βάζουμε τις πατάτες, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί και τον μισό χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε απαλά.
- Αλείφουμε το αρνάκι με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και κάνουμε μικρές οπές στο ψαχνό του, σε διάφορα σημεία.
- Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε αλατοπίπερο με 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη και το σκόρδο.
- Μπήγουμε αυτό το μείγμα μέσα στις οπές που κάναμε στο κρέας και ύστερα με τις παλάμες μας αλείφουμε το κρέας εξωτερικά με επιπλέον αλατοπίπερο, την υπόλοιπη ρίγανη και δεντρολίβανο.
- Βάζουμε το αρνάκι πάνω από τις πατάτες και καλύπτουμε με τσαλακωμένη λαδόκολλα.
- Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε το φαγητό για περίπου μισή ώρα.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 2 ώρες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.